Încălzirea globală și schimbările climatice extreme: cum vom prezice starea vremii
Cercetătorii elaborează un model climatic care poate prezice starea vremii, înregistrând modificările bruște și viitoarele calamități naturale.
Potrivit modelelor climatice, odată cu încălzirea globală, clima a cunoscut modificări substanțiale. Aceste transformări au efecte devastatoare asupra anumitor regiuni ale lumii, unde se înregistrează o creștere semnificativă a precipitațiilor. Acest fenomen devine periculos, pentru că poate duce la inundații severe, furtuni extreme, care pot pune în pericol viața și gospodăriile oamenilor.
Până în acest moment nu a existat o teorie clară cu privire la care ar fi factorul principal care determină precipitațiile extreme și cercetătorii au fost de părere că responsabilitatea pică pe umerii surplusului de umezeală din atmosferă. Însă acest factor nu ar fi suficient pentru a determina schimbările bruște.
În cadrul unui studiu, publicat în revista Nature Climate Change, cercetătorii elaborează o teorie interesantă care pune în perspectivă schimbările climatice. Modelele climatice sunt instrumentele de care aceștia se folosesc pentru a înțelege acest fenomen. Modelele sunt de fapt niște reprezentări matematice ale interacțiunilor dintre mai mulți factori- atmosferă, oceane, suprafața pământului, gheața și soarele. Practic, cercetătorii au introdus în acest program toate datele cunoscute despre Pământ, iar algoritmul a generat un output, adică niște rezultate care ne arată ce schimbări bruște pot avea loc și unde, potrivit Popular Science.
Analizând datele, cercetătorii au identificat câțiva factori esențiali care pot influența schimbările climatice extreme. Dacă umezeala din atmosferă cunoaște modificări, asta va duce la schimbări în cantitatea de precipitații, putând cauza furtuni extreme. Asta nu e neapărat o surpriză, dar specialiștii au identificat un factor cheie- schimbările în viteza de deplasare a vânturilor verticale Acestea sunt periculoase pentru că se mișcă sus și jos, influențând vânturile orizontale.
Formalizând relația dintre cantitatea de umezeală, vânturi verticale și precipitații, cercetătorii au putut analiza cum influențează fiecare factor în parte schimbările climatice. Ceea ce au descoperit este că vânturile verticale par să cauzeze diferențele spațiale în cazul evenimentelor cu precipitații extreme.
Astfel, cercetătorii ar fi descoperit elementul cheie care ar influența major schimbările bruște ale evenimentelor climatice, ceea ce le-ar permite să prezică ploile abundente care pot da naștere calamităților. Acest lucru vine ca o mână de ajutor pentru oamenii aflați în zone de pericol, pentru că aceste informații îi poate ajuta să înțeleaga cum schimbările climatice îi vor afecta și pot începe să se adapteze la acest mediu.