27 feb. 2017 | 16:09

Sângele poate fi reîntinerit prin reprogramarea celulelor

ȘTIINȚĂ
Sângele poate fi reîntinerit prin reprogramarea celulelor

Creșterea speranței de viață i-a pus mereu pe specialiști în postura de a căuta tratamentele potrivite pentru a face față provocărilor medicale, ajungând de această dată până la găsirea unei modalități de reîntinerire a sângelui din organism.

Celulele stem din sânge generează aproximativ o sută de miliarde de noi celule în fiecare zi. Însă corpul își pierde gradual capacitatea de a produce sânge, lucru care conduce la deficiențe ale sistemului imunitar, și, mai grav, la leucemie.

Pentru prima dată, o echipă de cercetători de la Universitatea din Lund a reușit să găsească o modalitate de a reîntineri celulele stem din sânge, conform lunduniversity.lu.se. Pe baza testelor realizate pe șoareci, specialiștii au descoperit că tratamentul dă roade și că reușește să încetinească îmbătrânirea.

În primul pas al studiului cercetătorii au identificat acele celule stem din sânge care erau cel mai mult afectate de înaintarea în vârstă. Pasul următor a presupus reprogramarea celulelor identificate prin transformarea lor în celule IPS, care pot genera noi tipuri de celule. Rezultatul studiului nu a făcut decât să le confirme bănuielile: când celulele sunt resetate, ele pot da naștere celulelor stem din sânge cu aceeași eficiență ca la început.

Comparând celulele reprogramate cu cele sănătoase, specialiștii nu au observat vreo diferență între ele, în ceea ce privește capacitatea de generare a noi unități. „Din câte știm, aceasta este prima dată când cineva a reușit să recreeze funcțiile unor celule stem tinere pe baza unor celule îmbătrânite”, menționează Martin Wahlestedt, unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii speră totuși că această tehnică (care a fost testată în prezent doar pe șoareci) își va dovedi eficiența și în cazul oamenilor. Însă chiar și în cazul în care descoperirea nu va avea efectul așteptat, ea pavează calea spre o înțelegere mai bună asupra modului în care sistemul celular funcționează.

De asemenea, rezultatele ne arată că schimbările în capacitatea de producere a sângelui nu se datorează unor mutații. Dacă lucrurile ar fi stat astfel, atunci problemele nu ar fi eliminate odată cu resetarea celulelor. În schimb, rezultatele studiului ne arată că schimbările epigenetice (modificări care sunt cauzate de înaintarea în vârstă, de stilul de viață sau care sunt influențate de schimbările din mediu) par să se afle la baza declinului funcției de producere a celulelor stem din sânge.