06 dec. 2017 | 11:22

Samsung lucrează la cea mai mare memorie pentru telefon

ACTUALITATE
Samsung lucrează la cea mai mare memorie pentru telefon

Samsung este cel mai important producător de memorii de pe mapamond și tocmai a lansat un cip ce va face valuri pe telefoanele anului viitor.

La ora actuală, cele mai spațioase telefoane din piață îți oferă 256GB de spațiu pentru o sumă exorbitantă. Au existat speculații legate de lansarea unui smartphone Apple cu 512GB în 2017, dar respectivul proiect nu s-a materializat din păcate. În 2018 însă, visul multora dintre noi se va materializa cu siguranță.

Printr-un comunicat oficial, Samsung a anunțat că va începe să producă în masă cipuri de memorie de tip embedded Universal File Storage (eUFS) cu o capacitate de 512GB. Este important de reținut că cei de la Samsung nu sunt mândri doar de faptul că au stabilit un record în privința capacității de stocare într-un spațiu atât de mic. Din câte se pare, noile cipuri reușesc să fie și foarte sprintene.

Fiind formate dintr-un set de opt straturi a câte 64GB fiecare de tip V-NAND, cipurile ascund un total de 512GB de spațiu, la care se adaugă un controller pentru managementul memoriei. Toate acestea sunt suprapuse. Noul Samsung de 512GB în format UFS dublează densitatea generației anterioare de cipuri eUFS de la Samsung care aveau doar 48 de GB per strat pentru un total de 256. Spațiul fizic ocupat rămâne neschimbat de la o generație la alta.

Nici măcar consumul de memorie nu a crescut de la un an la altul de dragul sporirii capacității. Prin prisma utilizării de cipuri de memorie V-NAND, energia electrică consumată este foarte similară sau identică comparativ cu vechiul model. În testele interne realizate de Samsung, pe un astfel de cip au putut fi citiți 860MB/s și scriși 255MB/s. În practică, asta înseamnă că un clip video Full HD de 5GB ar trebui să fie transferat în doar 5-6 secunde.

Nu se știe încă pe ce telefon vom vedea prima oară aceste noi tipuri de memorie. Cel mai probabil, vor fi găzduite pe Galaxy S9 și S9+.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele