19 dec. 2017 | 07:52

S-a găsit vinovatul pentru atacurile WannaCry și nu surprinde pe nimeni

ACTUALITATE
S-a găsit vinovatul pentru atacurile WannaCry și nu surprinde pe nimeni

S-au dezbătut în ultimul an foarte multe scenarii referitoare la WannaCry, dar autoritățile de la Washington abia acum a aflat vinovatul în mod oficial.

Având în vedere numărul foarte mare de victime și valoarea pagubelor cauzate de ransomware-ul WannaCry, interesul pentru descoperirea vinovaților a fost semnificativ. Ipoteze pe marginea subiectului au ajuns online de la experți în securitate, creatorii de soluții antiviruși și de la autorități. Până acum însă, niciodată nu a avut cineva curaj să definească vinovatul fără echivoc.

Inevitabilul s-a produs săptămâna aceasta printr-un articol publicat de The Wall Street Journal și redactat de Thomas Bossert. Individul cu pricina este sfătuitorul pe probleme de securitate națională al lui Donald Trump. Cu alte cuvinte, el este cel mai probabil să aibă acces la informații calde pe marginea subiectului.

Zvonuri referitoare la acest articol au apărut în The Washington Post în urmă cu câteva zile. Materialul editorial nu face decât să confirme o informație ce a ajuns online în luna iunie a acestui an. La momentul respectiv, se pare că Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite se afla în posesia unor dovezi care indicau faptul că mai mulți hackeri din Coreea de Nord ar putea fi responsabili de realizarea ransomware-ului WannaCry.

În articolul publicat de Bossert în WSJ, concluzia a fost trasă după strângerea de informații dintr-o serie stufoasă de surse, începând cu guverne străine sau companii independente de securitate cibernetică și terminând cu corporațiile care au fost afectate de WannCry. După cum era de așteptat, respectivele firme și-au inițiat propriile investigații interne.

Fără nici un fel de echivoc, Coreea de Nord este responsabilă de atacurile sincronizate cu ransomware-ul WannaCry în diferite colțuri ale lumii. Informația a fost confirmată nu doar de investigațiile agențiilor guvernametale, ci și de oficialii Marii Britanii sau de reprezentanții Microsoft. Nu se știe momentan dacă Statele Unite vor folosi aceste informații pentru a înăspri sancțiunile la adresa Coreei de Nord.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele