Ransomware-ul care a făcut ravagii în weekend a câștigat extrem de puțini bani
Ransomware-ul WannaCry a ajuns pe șase continente și în peste o sută de țări, însă câștigurile atacatorilor de pe urma acestuia n-au fost foarte mari.
Atacul cibernetic care a început vineri și s-a extins rapid pe mai bine de o sută de mii de calculatoare a afectat o mulțime de instituții și companii, ajungând chiar și în România. Producția la Uzina Dacia a fost întreruptă din cauza acestui ransomware, care a ajuns în sistemele informatice ale fabricii de mașini de la Mioveni.
Atacul a fost unul deosebit, atât prin amploare, cât și prin metoda de propagare. Niciun atac ransomware nu a ajuns să fie atât de răspândit, mai ales într-o perioadă de ore și nu zile sau săptămâni. În plus, acesta se transmitea automat la calculatoarele conectate într-o rețea, fără să fie nevoie ca utilizatorii să dea click pe vreun link dubios sau să ruleze o anumită aplicație. Tocmai de aceea, WannaCry a pus giganții tech în gardă, Microsoft oferind un update de securitate pentru Windows XP, chiar dacă suportul pentru sistemul de operare s-a încheiat acum trei ani.
Fiind un ransomware, WannaCry îți cere bani pentru a-ți debloca fișierele de pe calculator. Acest virus cerea echivalentul a 300 de dolari plătiți în Bitcoin, iar având în vedere amploarea atacului, ne-am fi așteptat ca veniturile atacatorilor să fie destul de mari. Cu toate acestea, se estimează că aceștia au câștigat doar 26.000 de dolari.
O analiză a celor trei adrese din WannaCry, către care puteai trimite banii pentru a-ți fi deblocate fișierele, arată că aceste conturi au primit doar 100 de plăți, care ajung la ceva mai mult de 15 Bitcoin, sau 26.148 de dolari, având în vedere cursul de schimb actual, arată krebsonsecurity.com. În funcție de originea atacatorilor, suma poate fi infimă sau imensă. Pagubele produse de ransomware, însă, sunt destul de mari, dar putem privi și partea bună, deoarece lucrurile ar fi putut fi mult mai grave. Nu trebuie să uităm că cel puțin 16 spitale din Marea Britanie au fost afectate de acest virus.