Benzina poate să expire?
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2017/03/benzina.jpg)
S-ar putea ca unii dintre noi să mai avem ceva rămășițe de benzină în garaj, printr-un cotlon uitat, și pe care vrem să le folosim la vară. Dacă lucrurile stau astfel ne putem pune o întrebare practică- se poate strica benzina sau nu?
Din păcate, se pare că nu există o regulă clară în privința acestui fapt, iar specialiștii evită să generalizeze. Dacă benzina poate rezista de la câteva luni la câțiva ani, factorii de mediu, precum căldura, oxigenul și umiditatea, pot influența compoziția combustibilului, conform Live Science.
Însă dacă uleiul în stare brută poate rezista mult și bine în pământ, timp de milioane de ani, de ce s-ar afla benzina sub riscul de a se strica? Componența benzinei pe care o folosim în mod uzual este o substanță diferită de cea originală. Aceasta este în fond un amestec de atomi de hidrogen și carbon care pot forma o varietate de compuși bogați în energie, numiți hidrocarburi.
În timpul procesului de rafinare a petrolului, inginerii elimină impuritățile, precum sulfur, care poate forma dioxid de sulfur și poate cauza ploi acide. În plus, sunt adăugate substanțe care pot crește performanța benzinei și care îi permit să atingă o anumită cifră octanică. Astfel, produsul final este de fapt și de drept un compus alcătuit din sute de substanțe diferite.
Dacă benzina este uitată într-un loc pentru o perioadă mai lungă de timp, ea nu va mai fi la fel de bună ca la început. Acest fapt se datorează evaporării hidrocarburilor pe care le conține. În urma acestui proces, combustibilul rezultat nu este aceeași, iar motorul automobilului s-ar putea să nu fie proiectat astfel încât să poată opera cu acesta. În plus, el este ca vinul, odată desfăcut capacul, el începe să se oxideze.
În timp ce unele hidrocarburi din benzină se evaporă, alte hidrocarburi reacționează cu oxigenul din aer, ceea ce înseamnă că aceasta va forma forme solide care se vor separa de compusul lichid, putând să înfunde conductele de gaz.
De asemenea, unele tipuri de combustibil conțin ethanol, iar această substanță ar putea începe să introducă vapori de apă din atmosferă în combustibil. Acest lucru nu e niciodată bun, întrucât apa din motor va începe să ruginească sistemul.
În final, experții susțin că există mult prea multe variabile pe care trebuie să le ia în calcul și care nu le permite să determine cu exactitate când benzina se poate strica. Însă aceștia le sugerează clienților să opereze cu grijă, pentru că benzina este un compus volatil și nu are sens să încerci să o depozitezi pe perioade lungi de timp.