Taximetriștii, și alți transportatori, au amânat protestul. Când vor să (re)iasă în stradă
Primăria București vrea reguli pentru toți transportatorii. Taximetriștii vor să nu mai existe concurențe. Și, undeva între cele două, COTAR a anunțat pentru 13 decembrie un miting în Capitală.
ACTUALIZARE COTAR a anunțat cu câteva ore înainte de protest că amână pentru 20 decembrie. „În urma întâlnirii pe care am avut-o cu ministrul Transporturilor, Felix Stroe, am luat această decizie, deoarece ministrul Transporturilor a promis că în cel mult două săptămâni se va modifica legislația, prin Ordonanță de Urgență, astfel încât să fie eliminată pirateria și să se stopeze activitatea firmelor care fac transport neautorizat”, au declarat reprezentanți COTAR.
Vasile Ștefănescu, președintele COTAR, a declarat la Realitatea TV că protestele sunt amânate și din respect pentru decesul regelui Mihai. Totuși, e o declarație cel puțin pripită, deoarece protestul a fost anunțat luni, 11 decembrie, în timp ce regele Mihai a murit pe 5 decembrie, iar PSD a anunțat anularea mitingului de la Craiova încă dinainte de 11 decembrie.
COTAR, alături de taximetriști (drept cea mai vocală parte din transportatori), susține că nu e în regulă ca Uber, Taxify sau Black Cab să ofere astfel de servicii, pentru că n-au autorizație și nu respectă regulile transportatorilor de persoane.
Mai mult, pe 20 decembrie va fi și o decizie a Curții Europene de Justiție cu privire la activitatea Uber și a altor servicii similare. Aceasta vine ca urmare a acțiunii în instanță din partea companiei Elite Taxi din Barcelona. Totuși, aceasta ar crea cel mult un precedent, nu un cadru general pentru toate orașele din UE.
Conform anunțului oficial, circa 35.000 de transportatori de persoane vor protesta pe 13 decembrie în București și în alte orașe din țară. Oficial, ei sunt împotriva pirateriei și evaziunii fiscale. Protestul acesta a fost anunțat de Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).
În București, circa 5.000 de taximetriști și alți transportatori de persoane vor fi în fața Guvernului între 9 și 20. În țară, în orașe ca Timișoara, Arad, Iași, Brașov, Bacău, Craiova sau Constanța, sunt ceilalți 30.000. Reprezentanți COTAR susțin că nu sunt doar împotriva Uber, ci contra tuturor afacerilor neautorizate care se ascund în spatele unor platforme digitale. În ultimele luni au avut probleme și cu Clever Taxi, cea mai mare aplicație de chemat taxiul din România.
„Transporturile rutiere aduc anual 4,7% din PIB, dar autoritățile statului tolerează pirateria, astfel încât România să piardă încă 4,7% din PIB, numărul celor care fac piraterie fiind aproape egal cu cel al transportatorilor autorizați. În curând, România va pierde și procentul de 4,7% din PIB adus de transportatorii autorizați, din cauza concurenței neloiale și a pirateriei tolerate de autorități în ultimii șapte ani, pentru că cei care respectă legea vor da faliment“, a detaliat COTAR într-un comunicat remis presei.
„„Vom promova […] un nou proiect de hotărâre ce va stabili norme și reguli clare pentru toți cei care practică taximetria în Capitală“, a declarat Gabriela Firea în comunicatul privind regulamentul pe care Primăria l-ar alcătui. Deși Uber și-a arătat deschiderea de-a comunica atât cu Guvernul, cât și cu primăriile, până acum nu pare să fie un prea mare interes din partea autorităților ca să reglementeze activitatea prin ceea ce COTAR numește „platforme digitale“.
Fotografia din deschidere n-are legătură cu protestul. A fost realizată de J Stimp (via Flickr).