Prezicerea vremii din spațiu le-ar putea cumpăra astronauților timp prețios

Prezicerea vremii din spațiu le-ar putea cumpăra astronauților timp prețios

Vremea din spațiu prezintă un pericol constant pentru astronauți și pentru piloții de avioane, fiind foarte greu de anticipat, mai ales pentru că nu avem la îndemână instrumentele necesare pentru a face acest lucru.

Gravitatea și seriozitatea cu care trebuie să tratăm problema particulelor de energie emise de Soare rezultă din modul în care ele afectează viața umană. Radiațiile alterează ADN-ul uman, motiv pentru care ele sunt suficient de riscante pentru piloții de avioane și pentru astronauți, conform Gizmodo.

NASA a lucrat un timp îndelungat la crearea unor sisteme care să permită prezicerea vremii în spațiu, iar unele dintre acestea prezintă numeroase dezavantaje. Problema principală a tehnologiilor specifice, elaborate până în prezent, este că trimit date cu privire la fenomenele spațiale odată la câteva ore și, de multe ori, după ce evenimentele importante au avut loc.

Însă aceste lucruri ar putea cunoaște modificări în curând. O echipă de oameni de știință din America a dezvoltat un sistem simplu prin care astronomii pot fi alertați în cazul producerii unor evenimente majore. Cu ajutorul acestei tehnologii aceștia au posibilitatea de a fi înștiințați în câteva minute, nu după câteva ore sau zile.

Noua metodă se bazează pe date primite de telescoapele care blochează părți ale Soarelui și pe baza cărora astronomii pot vedea ce se petrece la suprafața acestuia. Telescopul K-Cor care se află la High Altitude Observatory, în Mauna Loa, în Hawaii, a putut observa evenimentele de la suprafața Soarelui în timp ce acestea aveau loc.

Partea bună e că cercetătorii susțin că ar putea procesa mai multe date în viitor, informații care îi va ajuta să înțeleagă cum evenimentele de la suprafața Soarelui influențează producerea furtunilor solare. Iar cunoașterea acestei relații de determinare le va permite să crească timpul în care astronauții pot fi alertați în caz de ceva.

Deși metoda pare simplă pe hârtie, practica este cea care îngreunează foarte mult lucrurile. Pe lângă că astronomii trebuie să găsească o modalitate de a facilita comunicarea între stațiile astronomice de pe Pământ și din spațiu, ei trebuie să găsească și o cale de a alerta în timp util organizații precum NASA.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: