13 sept. 2017 | 17:22

Cum a ajuns poluarea să coste miliarde și să înfrâneze viitorul

ACTUALITATE
Cum a ajuns poluarea să coste miliarde și să înfrâneze viitorul

Poluarea aerului este un obstacol greu de trecut pentru energia regenerabilă. Praful și alți poluanți ai aerului reduc eficiența energiei solare cu până la 25%.

Un nou studiu arată că în regiuni din India, China și zona Orientului Mijlociu există o mare pierdere de energie solară. Asta se întâmplă, pentru că reziduurile blochează lumina Soarelui, care ar trebui să ajungă la panouri. Mai mult, dacă particulele aterizează pe o suprafață plană a unui panou solar, blochează suprafață expusă la Soare.

Praful poate proveni din surse naturale, însă ceilalți poluanți care vin de la mașini, fabrici și centrale pe bază de cărbune sunt adevărați dușmani. China, care generează cea mai mare cantitate de energie solară, pierde cu până la 11 gigawați de putere, din cauza aerului poluat. În India, cantitatea este de aproximativ 1GW. 

Oameni de știință au colectat și analizat praful și particulele de poluare de la panourile solare din India, apoi au extrapolat pentru a cuantifica impactul asupra producției solare în celelalte locații. Pierderea este între 17 și 25%. Toate acestea se întâmplă în timp ce, la nivel global, energia solară este văzut drept sursa cu cea mai mare creștere potențială în viitor. 

În Statele Unite ale Americii, asta înseamnă o pierdere de aproximatix 10 miliarde de dolari pe an în costuri de energie, susține coautorul studiului Mike Bergin, de la Universitatea Duke. Curățarea regulată a panourilor solare ar ajuta mult ca aceste pierderi să nu fie atât de mari, având în vedere că aerul nu va fi curățat prea curând. Este însă ineficient, dacă raportezi la câștigul obținut cu un aer mai curat.