Podurile din beton vor putea fi printate 3D

Podurile din beton vor putea fi printate 3D

De când a apărut pe piață tehnologia printării 3D, oamenii s-au folosit de ea în diverse moduri, care mai de care. De la diverse componente de mașinării până la proteze și chiar organe au fost realizate cu ajutorul acesteia. Însă posibilitățile sunt nelimitate. Obsedați fiind de biciclete, olandezii au dus totul mai departe. Se pregătesc să printeze 3D din beton un pod de biciclete.

Câțiva cercerători de la Universitatea din Eindhoven au decis că este posibilă realizarea unui pod de biciclete construit din beton. Asta nu e prima dată când se printează 3D cu beton, însă este primul pod de acest gen realizat până acum. Construcția propriu-zisă este programată să înceapă în luna septembrie a acestui an. Ca să testeze ideea lor înainte de a o pune în practică, echipa de oameni de știință a realizat un model la scară 1:2 al acesteia. Podul a fost în stare să susțină o greutate de peste 2000 de kilograme.

pod de biciclete

Întreg procesul prin care va fi realizat podul de biciclete este un pas înainte în acest domeniu. Cantitatea de beton folosită este cu mult mai mică decât în cazul în care materialul ar fi fost turnat în forme prefabricate. De asemenea, și emisiile de dioxid de carbon sunt mult mai mici în urma acestui proces inedit de fabricare. Impactul asupra mediului este unul redus, iar olandezii sunt foarte atașați de noua tehnică.

În plus, designerii au mult mai multă libertate în ceea ce privește modalitatea de printare 3D a betonului. Formele pe care inginerii le pot produce în acest fel sunt mult mai variate decât cele care se pot produce în mod tradițional, convențional. Un alt avantaj al printării 3D este faptul că firele metalice de susținere pot fi realizate personalizat, în același timp cu podul, notează publicația Engadget. Astfel, ele vor fi mult mai rezistente.

Citește și:
Etichete: