25 apr. 2017 | 09:57

Plasturii printați 3D ar spori procesul de vindecare în urma unui atac de cord

ȘTIINȚĂ
Plasturii printați 3D ar spori procesul de vindecare în urma unui atac de cord

Atacul de cord este un lucru înspăimântător, iar perioada de refacere este și ea anevoioasă, însă plasturii printați 3D ar avea abilitatea de a vindeca țesutul afectat al inimii.

În urma unui atac de cord, denumit și infarct miocardic, procedura de refacere durează un timp îndelungat, iar, câteodată, organismul nu își revine în totalitate. Cu toate acestea, în viitor, vindecarea inimii după fiecare infarct în parte ar putea fi o procedură relativ simplă și presupune aplicarea unor plasturi printați 3D, care au abilitatea de a vindeca țesutul afectat al inimii.

Acest lucru este posibil datorită muncii cercetătorilor de la Universitatea Minnesota. Echipa de specialiști s-a folosit de o tehnică de imprimare pe bază de laser pentru a introduce celulele stem pe o matrice care este dezvoltată în jurul unei scanări 3D a proteinelor native ale țesuturilor inimii, potrivit Ubergizmo. 

Experimentele realizate ne arată că matricea a reușit să copieze cu succes structurile țesuturilor unei inimi obișnuite de până la un micron, dar a reușit chiar și să bată în sincron cu inima. Pentru moment, studiile au fost realizate pe șoareci, ceea ce înseamnă că încercările de scalare a rezultatelor și a muncii pe o inimă de dimensiuni mai mari, precum cea a omului, vor fi ceva mai complicate.

În orice caz, testele le-au arătat că inima șoarecelui a arătat o creștere semnificativă a capacități funcționale, în doar patru săptămâni. Parte bună este că pansamentul a fost absorbit în inimă, iar echipa nu a trebuit să realizeze operații suplimentare pentru a se asigura că acesta se potrivește la perfecție „pacientului”.

De asemenea, deși plasturii realizați în acest moment au dimensiuni prea mici pentru a putea fi folosiți în cazul oamenilor, cercetătorii susțin că plasturii de mărimea potrivită vor fi dezvoltați în decursul anilor următori. Acest lucru nu va fi benefic doar pentru oameni, ci și pentru animalele mari. În acest fel, refacerea în urma unui atac de cord va presupune doar implantarea unui țesut printat și personalizat în funcție de pacient.