27 feb. 2017 | 12:17

În ce măsură pisicile pot cauza schizofrenia

ȘTIINȚĂ
În ce măsură pisicile pot cauza schizofrenia

Deși există zvonuri în aer cum că pisicile cauzează schizofrenia, un nou studiu punctează motivele care sunt luate în calcul când este analizată această problemă.

Iubitorii și deținătorii de pisici au fost cu siguranță îngrijorați de ipotezele care susțineau că felinele pe care le avem în casă sunt gazde ale bacteriei infecțioase numită Toxoplasma gondii. Aceasta este o bacterie care este foarte răspândită în corpul celor care suferă de schizofrenie, motiv pentru care unele studii au ajuns la concluzia că pisicile pot fi responsabile de cauzarea acestei boli mentale, conform Wired.

Felinele domestice nu sunt singurele care au fost subiectul unui studiu atât de amplu. În 1970, psihiatrul E.Fuller Torrey a emis o teorie prin intermediul căreia se susține că virusurile transmise de câini ar putea da naștere sclerozei multiple, care este o stare neurologică a creierului uman.

Pentru că mulți cercetători sesizează o legătură între agenții infecțioși care pot fi identificați în corpul animalelor și cei care se regăsesc în corpul uman, cercetătorii și-au propus să analizeze în ce măsură pisicile ar putea influența apariția schizofreniei. Astfel, aceștia au investigat prezența felinelor în viața celor care sufereau de această boală mentală. Și au ținut cont de informațiile cu privire la perioada în care acestea au făcut parte din viața bolnavilor, și asta pentru că Taxoplasma Gondii cauzează îmbolnăvirea unei persoane în timpul unor perioade cruciale din dezvoltarea sa cerebrală.

Cel mai recent studiu realizat pe un număr impresionant de 5.000 de copii (cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani) care dețin pisici ne arată că nu există o dovadă clară pentru a stabili legătura dintre schizofrenie și deținerea acestui animal. Însă materialul nu este eligibil pentru că nu ține cont de acele persoane care, deși nu au o pisică acasă, pot lua contact cu aceste animale în mod obișnuit, din pricina locurilor pe care le frecventează (locuri de joacă, grădini, prieteni sau rude care au pisici).

De asemenea, ceea ce specialiștii știu cu siguranță este că infecția cu T. gondii este asociată cu un risc crescut de apariție a psihozei. Deși asta pare să ne indice că felinele domestice ar putea juca un rol în apariția acestei boli mentale, nu putem stabili cu exactitate acest lucru în prezent. Și asta pentru că boala este o raritate, iar cercetătorii nu cunosc foarte multe cu privire la rădăcinile ei biologice, genetice. Drept urmare, aceștia nu pot ști în ce măsură infecția cu T. gondii poate cauza manifestarea bolii.

În final, studiile ne arată că legătura dintre deținerea unei pisici și dezvoltarea unei boli mentale este o legătură care merită a fi în continuare analizată. Însă trebuie să ținem cont de faptul că investigațiile realizate până în prezent nu ne oferă momentan argumente concrete care să susțină sau să infirme ideea că pisicile cauzează schizofrenia.