Pielea robotică ne aduce cu un pas mai aproape de crearea roboților performanți
Pielea robotică cu senzori ne aduce cu un pas mai aproape de crearea roboților performanți care pot detecta și reacționa la stimulii din mediu.
Într-o bună zi, roboții, avioanele, mașinile și alte mașinării, vor avea senzori încorporați pe tot corpul, devenind adevărate ecrane tactile, de dimensiuni mari, care pot recunoaște input-ul tău și pot reacționa în consecință. Pentru ca acest lucru să devină o realitate, cercetătorii trebuie să deprindă tehnicile necesare pentru a crea pielea robotică cu senzori.
De acest lucru se ocupă o echipă de cercetători de la MIT și acesta este și motivul pentru care au creat un dispozitiv inspirat de gândacul coleoptera, o specie de insectă care își schimbă culoarea atunci când e atinsă, conform Engadget.
Pentru a da naștere invenției, echipa de cercetători s-a folosit de printarea 3D. Aceasta a apelat la printerul 3D, denumit MultiFab, pentru a construi gadget-ul în formă de T, care are o parte circulară care își schimbă culoarea. Printer-ul a reușit să facă tot ce era necesar pentru o construcție de acest tip: de la printarea pielii din plastic a gadget-ului la depozitarea și conservarea lichidului care servește ca semiconductor.
Specialiștii de la MIT au vrut să se folosească de cel mai simplu organism din natură pentru a replica rețelele senzoriale ale acestuia cu ajutorul tehnologiei de printare 3D.
Deși această tehnologie se află în starea incipientă de dezvoltare, cercetătorii plănuiesc să-și îmbunătățească idea pe parcurs, mai ales pentru că se întrevăd o serie de aplicații pentru pielea robotică cu senzori. Pielea electronică va putea transforma orice dispozitiv într-un ecran tactil cu care vei putea interacționa. În plus, tehnologia ar putea da naștere și unor produse cu structuri neobișnuite. Unii roboți creați prin intermediul tehnologiei 3D vor putea fi capabili să se asambleze singuri, devenind, în acest mod, mai autonomi decât orice putem concepe în prezent.