Peștii au personalitate, la fel ca oamenii, chiar dacă nu-i ajută prea mult
Potrivit unui studiu, fiecare pește are un răspuns unic la stres, ceea ce denotă că au o personalitate mai mult sau mai puțin conturată.
Cercetarea a fost publicată în Functional Ecology. Oameni de știință au aflat că peștii nu sunt ceea ce par. Aceștia au inițiat un experiment și au pus mai mulți pești într-un acvariu, fiecare dintre ei având un răspuns unic la stresul pe care l-au suferit la fiecare trei zile.
„Unii dintre ei merg direct în adăpost”, a spus Tom Houslay, un biolog evolutiv și principalul autor al studiului. „Unii încearcă să se miște și speră că nu vor fi văzuți. Unii se grăbesc să se bată și doar înoată în sus și în jos încercând să scape”.
Acest lucru nu este observat de toți cei care au acasă un acvariu cu pești, dar echipa lui Housley a mers mai departe cu cercetarea. Aceștia au injectat polimeri codați în culori sub câmpurile guppylor (o specie de pești care nu necesită bazine foarte mari și nu este pretențioasă în ceea ce privește calitatea apei), aleși aleatoriu dintr-o populație care a crescut la univeristate.
Cercetatorii au filmat, sincronizat și analizat fiecare pește. Prin măsurarea timpului în care fiecare guppy a rămas ascuns, înghețat sau panicat, cercetătorii au stabilit că unii pești erau lași în mod natural, iar unii erau relativ curajoși, chiar curioși. Și nu a fost o singură demonstrație. Guppii continuau să-și dovedească lașitatea sau blândețea în teste repetate, la fiecare trei zile timp de patru săptămâni. Toți peștii, aparent identici, care au crescut în aceleași cisterne de laborator, au dezvoltat trăsături caracteristice unice, potrivit Science Alert.
Nu sunt atât de complexe ca ale noastre, dar peștii sunt tot indivizi. Și asta este important pentru studiul evoluției. Oamenii de știință au știut de mult despre astfel de diferențe la alte animale. Această specie de pești este un subiect deosebit de important și util pentru biologii evoluționiști, deoarece comunitățile se maturează rapid și se confruntă cu provocări de mediu foarte diferite, în funcție de tipul de prădători care trăiesc în fluxul lor particular.