21 feb. 2017 | 12:33

Pânza acestui păianjen devine o inspirație pentru crearea materialelor ultrarezistente

ACTUALITATE
Pânza acestui păianjen devine o inspirație pentru crearea materialelor ultrarezistente

Materialele ultrarezistente vor revoluționa industria medicală și pe cea a modei și vor permite eliminarea țesăturilor slabe calitativ.

„Arachnophobia”, adică fobia față de păianjeni, este o teamă foarte răspândită. Mai mult de jumătate din totalul populației prezintă această fobie. Deși păianjenii sunt considerați înfricoșători, puține exemplare sunt mai temute ca păianjenul pustnic maro. Mușcătura sa, prin care acesta injectează în victimă venin cu acțiune hemolitică și necritică, nu este singurul element distinctiv al speciei. Acesta confecționează cea mai puternică pânză, care va deveni o nouă inspirație pentru crearea materialelor rezistente.

Intrigați de puterea pânzei păianjenului pustnic maro, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au studiat componența sa și au descoperit că glandele responsabile de crearea firului de mătase au o geometrie unică. Drept urmare, pânza are caracteristici unice, conform Digital Trends.

Studiind modalitatea în care această specie de păianjeni își confecționează pânza, cercetătorii au descoperit că, folosind noduri și bucle asemănătoare, pot produce materiale care sunt mai flexibile și care au o durabilitate mai mare. Aceștia au demonstrat că această tehnică funcționează în urma unor simulări pe calculator.

„Am demonstrat, în studiul nostru, că același principiu funcționează și în cazul altor tipuri de materiale. Buclele cresc rezistența materialului. Vă puteți imagina fibre buclate și panglici care au o capacitate imensă de absorbție a energiei. În acest mod, materialele fragile pot deveni mult mai elastice și se vor rupe mai greu”, afirmă Hannes Schneipp, unul dintre coordonatorii studiului.

Cu toate că cercetătorii au descoperit modalitatea prin care pot crea materiale ultrarezistente, aceștia susțin că se pot întrevedea o multitudine de alte aplicații.

Spre exemplu, dacă ne folosim de aceeași tehnică în crearea fibrelor de carbon, atunci am putea crește durabilitatea și rezistența lor. De asemenea, putem să ne imaginăm pânze din fibră de carbon care să plutească în spațiu cu scopul de a captura gunoaiele care ar putea pune în pericol viața astronauților și integritatea sateliților.