Avertisment pentru Pământ de la cercetători: omenirea trebuie să se schimbe
Mai mult de 15.000 de oameni de știință din 184 de țări au semnat un avertisment pentru întreaga planetă.
Articolul tratează îngrijorări și sugestii de soluții cu privire la mediul înconjurător. A fost denumit „Avertismentul Oamenilor de Știință pentru Omenire: A Doua Înștiințare” și vine ca o contra măsură pentru cei care neagă că mediul a fost distrus de oameni.
În încercarea de a schimba acest lucru, zeci de mii de oameni de știință au semnat un articol de atenționare. Avertismentul subliniază pericolele căii pe care o urmăm, dar și ce putem face pentru a schimba acest lucru. Idealul este ca oamenii să se simtă motivați să pună presiune pe guvernele din întreaga lume pentru ca acestea să ia măsuri.
În 1992, a fost publicat primul articol de acest tip și singurul care a mai existat până acum: „Avertismentul pentru Omenire de la Oamenii de Știință ai Lumii”. Pe atunci, 1.700 de experți îl semnaseră. În ultimul sfert de secol, situația s-a agravat. Cât de mult a crescut numărul experților care au semnat de atunci și până acum confirmă asta.
Avertisment pentru Pământ de la oameni care pot veni cu soluții
În noul articol, autorii descriu cu franchețe cât de rău o ducem. Statisticile arată cât de mult am distrus planeta în ultimii 25 de ani. Concret, apa potabilă disponibilă per persoană a scăzut cu 26%. În jur de 300 de milioane de acri (aproximativ 121 de milioane de hectare) de pădure au fost distruși. Populația de mamifere, amfibieni, reptile, păsări și pești a scăzut cu 29%, pe când cea umană a crescut cu 35%.
Cam singurul lucru care a mers bine și a avut rezultate remarcabile a fost Protocolul de la Montreal, al cărui scop era vindecarea găurii din stratul de ozon. Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a ajuns să fie la fel de mică precum în anul 1988, un an după semnarea protocolului. Dincolo de asta, lucrurile s-au înrăutățit în toate direcțiile.
„Defrișările continuă și suntem în mijlocul unei extincții în masă”, a declarat Eileen Crist, de la Virginia Tech. „Oamenii de știință avertizează că, în acest secol, dacă vom continua așa cum o facem, cel mai probabil vom pierde de la 50 până la 75% din speciile de pe Pământ. Importanța acestui lucru nu poate fi supraevaluată. Nu e ceva ce putem repara. Nu e ceva care va avea o soluție în viitor. E pur și simplu permanent”.
Articolul conține însă și soluții. Oamenii de știință sugerează să implementăm mai multe spații protejate pe uscat și pe apă. De asemenea, altă idee ar fi să existe reguli anti-braconaj mai stricte și restricții în privința vânzării de animale sălbatice. Nu în ultimul rând, ei sfătuiesc să ne orientăm către diete bazate pe plante, să folosim surse de energie regenerabilă și să oferim o educație mai bună cu privire la contracepție.
Fotografia din deschidere e a lui Jan Wellman