30 mai 2017 | 13:45

O nouă tehnologie ne-ar putea tripla rezoluția ecranelor la care privim zilnic

ACTUALITATE
O nouă tehnologie ne-ar putea tripla rezoluția ecranelor la care privim zilnic

Ecranele pe care le folosim în prezent și-ar putea tripla rezoluția în viitor, datorită unei noi tehnologii la care se lucrează intens.

O echipă de cercetători de la University of Central Florida a reușit să creeze o nouă suprafață care permite ajustarea subpixelilor individuali de pe un display. Asta înseamnă că rezoluțiile televizoarelor și ale altor ecrane s-ar putea tripla peste noapte.

Cercetătorii au descris detaliile tehnice în cadrul unui studiu publicat în revista Nature. Aceștia au descoperit o metodă prin care pot controla subpixelii cu ajutorul voltajului. Fiecare pixel al unui ecran LCD conține trei subpixeli, fiecare având în grijă una dintre culorile roșu, verde și albastru.

O lumină albă strălucește prin fiecare pixel, iar diafragma LCD-ului controlează care subpixeli sunt vizibili. Echipa de la UCF a reușit să creeze o nanostructură, pe care o folosesc în combinație cu aluminiu reflectiv. Aceste două elemente ne pot scăpa de nevoia subpixelilor.

Fiecare dintre subpixelii ecranului de probă poate face treaba tuturor celor trei subpixeli dintr-un ansamblu, astfel că rezoluția potențială a dispozitivului este de trei ori mai mare decât în mod normal. De asemenea, noul sistem poate duce și la crearea unor ecrane mai luminoase.

Noul pas pe care cercetătorii trebuie să îl facă este să dovedească și dacă tehnologia poate funcționa cu dispozitivele actuale. Aceștia susțin că nu este nevoie de transformarea ecranelor LCD, noul sistem fiind capabil să lucreze cu cele deja existente.

O altă problemă care necesită rezolvare este cea a ratei de împrospătare a ecranelor. Chiar dacă noua metodă este capabilă de rate de refresh mai mari decât ale unor tehnologii asemănătoare, tot este în urmă față de capabilitățile standard ale televizoarelor și altor ecrane folosite în prezent, scrie gizmodo.com.