22 iun. 2017 | 16:37

O singură mușcătură de căpușă te poate face alergic la carne

ȘTIINȚĂ
O singură mușcătură de căpușă te poate face alergic la carne

Deși nu toate căpușele sunt purtătoare de boli, unele mușcături de căpușă pot avea un efect mai puțin întâlnit care îți poate schimba radical dieta și stilul de viață.

Se pare că în timpul mușcăturii căpușa Amblyomma americanum (denumită și Lone Star) eliberează o moleculă de zahăr, denumită galactoză-alfa-1 și galactoză-3 (pe scurt Alpha-Gal), care te poate face alergic la carne. Din momentul mușcăturii, organismul începe să creeze anticorpi Alpha-Gal care sunt setați să lupte împotriva moleculelor de zahăr Alpha-Gal.

Majoritatea persoanelor care dezvoltă acest sindrom alergic, realizează acest lucru abia după ce consumă carne. Molecula de zahăr este, de asemenea, prezentă în mai multe medicamente care au în componența lor gelatină și alți stabilizatori, ceea ce înseamnă că alergia se poate manifesta în urma consumului de mai multe tipuri de alimente și substanțe, scrie National Geographic.

Reacția nu este imediată, iar abia la câteva ore distanță după consumul de carne, consumatorii se trezesc că au de a face cu reacții adverse (tremurat, diaree, vărsături și dificultăți de respirație), iar în cazuri rare aceștia trebuie să primească îngrijiri de urgență. Pentru că reacțiile apar cu întârziere și nu se cunosc aceste efecte ale mușcăturii de căpușă, mulți pacienți nu-și dau seama cu ce probleme de sănătate se confruntă, motiv pentru care au de a face cu repetate reacții alergice până își sau seama ce aliment le cauzează aceste stări.

Din păcate, până în acest moment alergia are un tratament doar pentru efectele adverse, dar nu se cunoaște vreo posibilitate de vindecare.

Până în acest moment, cazurile au fost identificate în sud-estul Statelor Unite ale Americii, dar ea începe să cunoască o răspândire și în alte regiuni ale țării. Pentru că incidența este încă destul de mică nu se cunosc foarte multe cu privire la această reacție alergică.

Cercetătorii sunt de părere că îmbunătățirea condițiilor de igienă ar fi dus la slăbirea sistemului imunitar care luptă împotriva alergiilor. Mai mult, creșterea temperaturilor a dus la răspândirea căpușelor, ceea ce înseamnă că ești mult mai expus să iei contact cu ele în această perioadă.