Noua tehnologie Bluetooth va conecta toate dispozitivele între ele

Noua tehnologie Bluetooth va conecta toate dispozitivele între ele

Dipsozitivele ”smart” țin de ani bun capul de afiș pe piața tech, indiferent că vorbim aici de smartphone-uri, smartwatch-uri sau chiar maișini de spălat sau frigidere smart. Toate alcătuiesc un ecosistem în interiorul casei tale și, pentru a da randament maxim, trebuie să fie interconectate. Însă care tehnologie wireless dă cel mai bun randament când vine vorba de așa ceva? Bătrânul Bluetooth tocmai a primit un update și poate fi alesul.

Bluetooth SIG, grupul care se ocupă de standardele tehnologice în domeniul Bluetooth, a lansat modalitatea de conectare de tip ”mesh”. Pentru cei care nu știu ce înseamnă o rețea mesh, este destul de simplu de explicat. Majoritatea conexiunilor wireless se fac în mod direct, de la dispozitivul A la dispozitivul B, de exemplu, de la laptop la router.

Însă ce se întâmplă atunci când distanța este prea mare pentru așa ceva? Apelăm la o rețea mesh. Ea se va folosi de un al treilea dispozitiv ca un punct intermediar pe traseul de conectare. Asta înseamnă că laptopul va fi conectat la router cu ajutorul unui alt device care va intermedia semnalul.

Bluetooth Mesh poate fi o tehnologie extrem de practică în ceea ce privește ecosistemul ”smart home” datorită faptului că poate conecta între ele dispozitive care să află în colțuri opuse ale casei tale. Astfel că, de exemplu, ușa de la garaj poate transmite un semnal becurilor inteligente din cameră pentru a se aprinde atunci când tu ajungi acasă. O veste și mai bună este faptul că nu va fi nevoie de update-uri hardware, notează The Verge. Bluetooth Mesh poate fi folosit de către orice dispozitiv compatibil cu Bluetooth 4.0 sau 5.0. Asta înseamnă majoritatea device-urilor de tip smart.

Cert e că Bluetooth Mesh are potențialul de a deveni standardul în domeniul smart home, însă nu poate înlocui, cel puțin momentan, rapiditatea și fiabilitatea unei conexiuni wireless tradiționale. Direcția în care apucă, însă, este bună.

Citește și:
Etichete: