Nokia 6 este un mid-range destul de bun dintre noile smartphone-uri lansate sub acest nume și nici designul nu lasă de dorit.
Pentru că deja am făcut o mică introducere semi-sentimentală cu privire la ce a însemnat Nokia pentru mine în trecut, atunci când am scris review-ul pentru Nokia 3, nu voi mai repeta povestea din linkul anterior. De data asta am să las trecutul în urmă și am să mă concentrez pe prezent, care vine sub forma unor telefoane Nokia cu Android. Nu e chiar Nokia pe care îl știai de când erai mic și jucai Snake pe un ecran alb-negru; brandul a fost preluat de către HMD Global (o companie fondată, în mare, tot de foști angajați Nokia) și important e că noile telefoane sunt destul de bune. Partea și mai bună e că sunt și din ce în ce mai multe.
Nokia 6, pe care am avut ocazia să-l testez recent, e un telefon destul de bun, dar care ar fi putut fi și mai bun. La capitolul specificații, începem cu ”inima” telefonului, un procesor Snapdragon 430, cu arhitectură octa-core și care rulează la o frecvență de 1,4 GHz. Smartphone-ul vine în variante de 3 GB de memorie RAM și 32 GB de spațiu de stocare sau 4 GB de RAM și 64 GB de spațiu de stocare. Camera foto este destul de bună, având un senzor de 16 megapixeli și f/2.0. Nici camera secundară nu e prea rea, oferindu-ți un senzor de 8 megapixeli și din nou, o diafragmă de f/2.0. Telefonul îți pune la dispoziție o baterie de 3.000 mAh și, așa cum poate știi deja de la alte telefoane al brandului, Android 7.1.1 fără bloatware, ceea ce e mare lucru în ziua de azi.
Designul telefonului iese în evidență de data aceasta, în comparație cu liniile simple adoptate de modelul 3. Nokia 6 are o construcție destul de solidă, corpul telefonului fiind realizat din aluminiu. Am avut varianta de culoare Tempered Blue la teste, iar albastrul închis face un contrast destul de plăcut cu marginea argintie din jurul telefonului și din jurul camerei foto. Benzile antenelor sunt destul de discrete, amplasate sus și jos, pe spatele dispozitivului. La o primă folosire, s-ar putea ca telefonul să ți se pară puțin ciudat, din cauza marginilor drepte și nu rotunjite, dar senzația trece.
Ce trece mai greu sau chiar deloc, în schimb, e apariția marginilor destul de mari ale ecranului, în părțile de sus și de jos. Nu ne puteam aștepta la un ecran Infinity, dar un display cu o suprafață mai mare raportată la telefon n-ar fi stricat. Ecranul are 5,5 inci și rezoluția este de 1.920 x 1.080 pixeli, astfel că ai măcar parte de calitate a imaginii. S-ar putea să ai ceva probleme, însă, dacă vrei să folosești telefonul cu o singură mână și încerci să tragi de bara de notificări, spre exemplu. Spatele este mat și textura este suficient de bună încât să nu-ți alunece telefonul din mână, dar urmele se vor aduna pe acesta.
Fără doar și poate, elementul cel mai dezamăgitor când vine vorba de Nokia 6 este procesorul folosit în interiorul telefonului. Din toate celelalte puncte de vedere, telefonul are un raport bun calitate-preț, însă procesorul este destul de slab pentru restul componentelor. Snapdragon 430 este un procesor folosit în telefoane chiar și cu 30-40% mai ieftine decât Nokia 6, iar limitele acestuia se simt când începi să faci multitasking. Am avut ocazia să blochez telefonul de câteva ori, iar ăsta e unul dintre lucrurile cele mai enervante la un telefon. Un procesor din seria 600 de la Snapdragon ar fi fost excelent pentru Nokia 6, mai ales având în vedere prețul telefonului. Ca întotdeauna, când vrei să te încadrezi într-un buget, trebuie să tai ceva de pe listă, iar de data asta a fost rândul procesorului.
Camera foto este peste medie în categoria sa, așa că te poți bucura de fotografii destul de bune, mai ales în condiții de lumină naturală. Interfața camerei e destul de simplă și poate că se putea mai mult, cel puțin în materie de funcții disponibile. Dacă vrei să faci fotografii HDR, vei întâmpina un oarecare lag în timpul fotografierii. Camera din față este, de asemenea, rezonabilă, bună pentru selfie-uri prezentabile, însă nu perfecte.
Așa cum ne-am obișnuit și cum am menționat deja, Nokia 6 vine cu Android 7.1.1 pur, astfel că ai parte de experiența clasică a sistemului de operare, fără aplicații bloatware și alte mizerii pe care unii producători încă ți le bagă pe gât. Telefonul ar trebui să primească și Oreo, la un moment dat, conform spuselor HMD Global, iar ăsta e un alt lucru bun când vine vorba de experiența de utilizare. Nici launcher-ul nu e rău, doar să fii pe fază pentru a glisa de jos în sus pentru a intra în meniu.
Per total, Nokia 6 e un mid-range destul de bun, pe care te poți baza dacă ești în căutarea unui smartphone cu un preț decent, care să te ajute în activitățile de zi cu zi. Cât timp nu vei suprasolicita procesorul, totul ar trebui să fie ok. Nokia 6 este disponibil AICI, la prețuri începând de la 1.224 de lei pentru varianta cu 3 GB/ 32 GB și 1.309 pentru varianta cu 4 GB / 64 GB.