NASA ar putea lansa misiuni pe Neptun și Uranus în 2034
Uranus și Neptun au fost mereu două dintre planetele care nu au prezentat un real interes pentru misiunile spațiale NASA. Mai multe sonde le-au salutat în treacăt, însă până acum nimeni nu s-a deranjat să se oprească și să viziteze cele două corpuri cerești. Acest lucru s-ar putea schimba în viitor, chiar mai devreme decât am fi tentați să credem.
Misiunile care ar urma să fie lansate în 2034 ar presupune orbitarea celor două planete și aterizarea unor sonde având ca scop studiul suprafeței lor. Un grup de oameni de știință din cadrul NASA care se ocupă cu studiul planetelor Neptun și Uranus au spus că iau în calcul lansarea a patru misiuni. Trei dintre acestea ar presupune nave care vor orbita în jurul lui Uranus și Neptun, iar o a patra va cuprinde o sondă care va fi doar în trecere, pe lângă cele două planete.
Prioritatea majoră a misiunilor este determinarea compoziției planetelor și a structurii lor interne. De asemenea, vor mai fi studiate și aspecte precum câmpurile lor de energie sau condițiile de climă prezente la suprafață. O misiune către Neptun ar avea ca scop și studiul celei mai mari luni care orbitează îndepărtata planetă, Triton.
Obstacolele în calea succesului acestor misiuni nu sunt însă puține. Călătoria ar dura circa 14 ani și ar trebui să se folosească de puterea nucleară pentru alimentarea sistemelor sale, deoarece energia solară este irelevantă la acea distanță imensă. Bateriile cu plutoniu-238, de care NASA ar avea nevoie, se găsesc destul de greu din cauza tratatelor internaționale care au descurajat mereu depozitele de materiale radioactive.
Cu puțin noroc, o misiune către Uranus ar putea fi lansată în 2034. Dacă NASA ratează însă fereastra respectivă, o nouă încercare ar mai dura câțiva ani. Pentru Uranus, dacă se ratează anul 2034, o altă fereastră ar fi disponibilă în 2036. Însă în cazul lui Neptun, depășirea datei respective ar putea împinge debutul misiunii până în 2041, notează publicația NewsScientist.com.