NASA vrea să lanseze un câmp magnetic gigantic pentru a face Marte locuibilă
Oamenii de știință ai NASA propun un plan îndrăzneț care i-ar putea reda planetei Marte atmosfera, făcând-o locuibilă pentru generațiile viitoare de coloniști umani.
Prin lansarea unui scut magnetic gigantic în spațiu, pentru a proteja Marte de vânturile solare, agenția spațială susține că i-ar putea oferi acesteia atmosfera, iar mediul marțian ar fi transformat într-o asemenea măsură încât apa lichidă va putea să curgă la suprafața sa, conform Science Alert.
Marte ar putea părea un teren echidistant, arid și rece, dar cercetătorii susțin că Planeta Roșie a avut la un moment dat o atmosferă groasă, care putea menține oceane întregi de apă și un climat mai cald care permitea dezvoltarea și întreținerea vieții. Se crede că planeta și-a pierdut toate aceste atribuții atunci când câmpul magnetic protectiv s-a prăbușit acum câteva miliarde de ani. Ca efect, vânturile solare au secat din ce în ce mai mult atmosfera planetei.
Câmpul magnetic artificial, pe care cei de la NASA vor să îl lanseze, nu face decât să înlocuiască magnetosfera veche a corpului celest, permițându-i acestuia să-și refacă în mod natural atmosfera. Această situație va elimina multe dintre procesele de eroziune din ionosferă și din atmosfera superioară datorate activității Soarelui. În acest fel, atmosfera marțiană va putea crește în temperatură și presiune de-a lungul timpului.
Deși întregul concept pare forțat, NASA ne informează că s-au făcut deja încercări de creare a unor magnetosfere în miniatură, cu scopul de a-i proteja pe astronauți și navele spațiale de potențialele radiații cosmice. Iar aceeași tehnologie ar putea fi folosită și în cazul planetei Marte, doar că la o scală mult mai mare.
Deși planul este momentan doar ipotetic, el reprezintă o viziune care ne arată cum ar putea stea lucrurile în viitor. Astfel, dacă atmosfera devine mai groasă, echipa estimează că climatul de pe Marte ar deveni mai cald cu 4 grade celsius, lucru care ar permite topirea gheții de dioxid de carbon. În urma unui rezultat de acest fel, carbonul eliminat în atmosferă va ajuta la menținerea căldurii și va permite formarea apei lichide.
Dacă lucrurile s-ar petrece așa cum anticipează cercetătorii, atunci Marte ar putea ajunge, în decursul a câteva generații, la stadiul de menținere a vieții.