10 mai 2017 | 14:18

Mituri despre sare pe care nu ar trebui să le iei în serios

ȘTIINȚĂ
Mituri despre sare pe care nu ar trebui să le iei în serios

Consumul intens de sare a fost îndelung asociat cu setea și cu consumul sporit de apă, iar cercetătorii analizează aceste mituri foarte răspândite în concepția populară.

Deși se vehiculează ideea că dacă mănânci alimente bogate în sare vei fi mai însetat și vei consuma mai multă apă ca de obicei, cercetătorii au realizat un studiu pe cosmonauții care se pregăteau pentru viața în spațiu și au descoperit contrariul a ceea ce se vehicula. Așadar, concluzia cercetării este că sarea reduce setea consumatorilor și crește apetitul lor.

Aparent, în momentul în care consumi sare, corpul începe să conserve apa din organism și să producă propria apă. Aceste informații se pot dovedi a fi foarte importante pentru prepararea dietelor pentru persoanele care călătoresc în spațiu, dar ne oferă și datele necesare pentru a crea tratamente eficiente împotriva obezității, diabetului și bolilor cardiace, potrivit Science Alert.

Inițial cercetătorii erau de părere că sarea pe care o consumi te face să te simți mai însetat, crescând cantitatea de apă pe care o bei, rolul apei fiind acela de a echilibra nivelul de sodiu din corp. Însă studiile le arată specialiștilor că se înșeală. Cu cât consumi mai multă sare cu atât scade volumul de apă pe care îl bei. Pentru a face față nivelului ridicat de sodiu, corpul tău produce mai multă apă și determină urinarea mai frecventă prin intermediul căreia este eliminat surplusul de sare. Pentru a adăuga misterului, participanții la studiu au susținut că un consum mai mare de sare îi face să se simtă mai înfometați.

Studiul ne arată că nivelul crescut de sare crește nivelul de hormoni gucocorticoizi, produși de corpul uman. Acești hormoni influențează metabolismul și sistemul imunitar și determină retenția de apă. De bunăstarea organismului tău, în cazul unui consum ridicat de sare, sunt responsabili rinichii tăi care se asigură că elimini cantitatea de sare în surplus.

Foamea pe care o simți are și ea o explicație. Eliminarea apei din organism implică un consum mai mare de energie, de aici și sentimentul de foame.

Rezultatele studiului ne arată că trebuie să reexaminăm conexiunea dintre dietele bogate în sare și creșterea în greutate. În plus, nivelul crescut de gucocorticoizi din organism este responsabil de afecțiuni precum diabetul, dar și de scăderea masei musculare.

Și, să nu uităm, rezultatele le indică cercetătorilor de câtă apă și de câtă sare au nevoie pentru a merge într-o misiune spațială spre Marte.