Misterul Piramidei din Giza, elucidat: cum au construit-o egiptenii

Misterul Piramidei din Giza, elucidat: cum au construit-o egiptenii
Sursa foto: Fotografia din deschidere este a lui Jorge Láscar via Flickr.

Timp de secole oamenii s-au întrebat cum o societate a epocii bronzului a creat Marea Piramidă din Giza Egipt, singura supraviețuitoare a celor Șapte Minuni ale Lumii Antice.

Acum, arheologii au descoperit cum egiptenii au transportat blocuri de calcar și granit de peste două tone și jumătate, de la aproximativ 805 kilometri depărtare, pentru a construi mormântul faraonului Khufu (Cheops, în greacă, și uneori scris și Keops), în jurul anului 2.600 î.Hr.

Descoperirea unui papirus antic și a unei bărci ceremoniale au scos la iveală infrastructura creată de constructori. Materialul arheologic arată că mii de muncitori calificați au transportat 170.000 de tone de calcar pe Nil, în bărci de lemn strânse cu frânghii, printr-un sistem special construit pe canale, până la un port interior, la doar câțiva metri de baza piramidei.

Papirusul a fost găsit în portul Wadi Al-Jarf și a oferit o nouă perspectivă asupra rolului bărcilor în construcția piramidelor. Acesta este scris de Merer, un supraveghetor responsabil de o echipă formată din 40 de muncitori de elită, sub forma unui jurnal. Merer descrie modul în care echipajul său a deschis digurile gigante pentru a devia apa din Nil și a canalizat-o în piramidă.

Arheologul Mark Lehner a descoperit dovezi ale unei căi navigabile pierdute sub un pod din Ginza, potrivit Channel 4. O echipă de specialiști a restaurat scândurile din lemn înainte de a le scana cu un laser 3D pentru a afla cum au fost asamblate. Aceștia au descoperit că au fost cusute cu frânghie.

Altfel, despre piramidă e bine să știi că depășește 146,7 metri înălțime și este ce mai mare piramidă din câte au existat, iar până în Evul Mediu a fost considerată cea mai mare construcție omenească de pe Pământ. Mai este cunoscută și drept piramida faraonului Keops și este considerată una dintre cele Șapte Minuni ale Lumii și singura care a rezistat trecerii timpului. Cercetători din toată lumea au fost intrigați de fabuloasa construcție și nu își puteau explica cum au reușit egiptenii antici să transporte sute de mii de tone de piatră de la distanțe foarte mari.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: