Minele îngropate pot fi descoperite cu ajutorul unei metode inedite
Minele îngropate reprezintă o problemă uriașă în fostele zone de război, dar o nouă metodă de detecție le poate scoate la suprafață rapid.
O echipă de cercetători de la Hebrew University of Jerusalem a reușit să descopere o metodă inedită de detecție a minelor îngropate, folosindu-se de lasere și de bacterii fluorescente.
Detectarea minelor, dar și îndepărtarea acestora, sunt procese destul de periculoase, dar aceste activități sunt necesare. Anual, între 15 și 20.000 de persoane sunt rănite sau ucise de astfel de dispozitive. În plus, aproximativ 110 milioane de mine au fost îngropate în peste 70 de țări din lume. începând cu 1960, iar majoritatea sunt încă îngropate, neexplodate și active.
În cursul ultimilor ani, mai multe metode de detecție și detonare au fost imaginate și puse în aplicare su succes, iar metoda despre care vorbim acum este ceva mai aparte decât altele. Tehnica celor de la Hebrew University este inspirată de faptul că solul captează mici cantități de vapori explozibili, care sunt eliminați de mine. Detectarea acestor vapori duce și la detectarea minelor.
Cercetătorii au transformat bacterii astfel încât acestea să emită semnale fluorescente atunci când intră în contact cu vaporii. Apoi, acestea au fost amplasate în capsule și împrăștiate pe un teren minat de teste. De la o distanță sigură, cercetătorii au scanat zona cu un laser și au detectat, cu succes, locațiile minelor.
”Datele obținute ne arată că biosenzorii ar putea fi utili în cadrul unui sistem de detecție a minelor”, spune Shimshon Belkin, care s-a ocupat de modificarea bacteriilor, arată digitaltrends.com.
Cu toate acestea, el spune că mai sunt câteva obstacole care trebuie depășite. Bacteriile trebuie să fie mai stabile și mai sensibile, vitezele de scanare trebuie să fie mai mari, iar aparatul de scanare trebuie să fie mai compact, pentru a putea fi montat într-o dronă, spre exemplu.