04 dec. 2017 | 18:27

Microtranzacțiile din jocuri sunt mai costisitoare ca niciodată

Gaming
Microtranzacțiile din jocuri sunt mai costisitoare ca niciodată

Tot mai multe jocuri ajung să includă microtranzacții, iar acest detaliu l-a costat 13.000 de dolari pe un tânăr în vârstă de 19 ani dependent de jocuri de noroc.

De câteva săptămâni, autoritățile din mai multe țări europene au inițiat o investigație în privința conexiunilor dintre jocurile video cu microtranzacții și jocurile de noroc. În contextul în care este interzis să mergi la cazinou sau la păcănele până la 18 ani. Pe același principiu, ar trebui să nu ai acces la jocurile care te invită să cheltui bani reali pe așa numite ”cutii norocoase”, indiferent de conținutul lor.

Tot mai multe jocuri la ora actuală, chiar și unele foarte scumpe precum Star Wars Battlefront II au inclus sau includ achziții in-app. Acestea te tentează să investești bani adevărați pe niște pachete al căror conținut este necunoscut. S-ar putea să includă ceva remarcabil care te ajută să-ți învingi mai ușor adversarii sau s-ar putea să conțină niște particularități estetice mai mult sau mai puțin irelevante. În jocuri precum Hearthstone, dai bani reali pe pachete de cărți care s-ar putea să nu-ți fie foarte utile în jocul efectiv, deși ai garanția că ar trebui să fie incluse una sau mai multe cărți legendare într-un mod aleatoriu.

Similaritățile cu jocurile de noroc sunt evidente, fără să faci eforturi prea mari. Din acest motiv, un tânăr de 19 ani a făcut o scrisoare deschisă către marile studiouri de producție. Înainte să ajungă la 20 de ani, într-un interviu acordat celor de la Kotaku, băiatul a demonstrat cu facturi și extrase de cont cum a cheltuit 13.000 de dolari pe microtranzacții în jocuri precum Counter Strike Global Offensive, Smite, The Hobbit: Kingdoms of Middle Earth.

E important de reținut că tânărul nu speră ca cineva să-i dea banii înapoi și recunoaștea că problema sa particulară are legătură cu o dependență mai veche de jocuri de noroc.  Speră în schimb să schimbe viziunea dezvoltatorilor de jocuri asupra modului în care implementează microtranzacțiile. Din cauza viciului său, jucătorul care se ascunde în spatele pseudonimului Kensgold a afirmat că nu va cumpăra niciodată un joc precum Star Wars Battlefront 2 cu ”cutii norocoase”. În același timp, exemplul său ar trebui să inspire autoritățile să creeze legi care să prevină accesul adolescenților la astfel de titluri care s-ar putea să te coste mii de dolari, după ce le-ai cumpărat cu 50 sau 60 de dolari și consideri că ai terminat treaba.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele