29 iun. 2017 | 07:40

Microsoft te va scăpa de viruși cu ajutorul inteligenței artificiale în Windows 10

ACTUALITATE
Microsoft te va scăpa de viruși cu ajutorul inteligenței artificiale în Windows 10

Infecțiile cu malware și atacurile cibernetice de proporții au mari șanse să fie împiedicate în viitorul Windows 10 prin inteligență artificială.

La nivel global, există un număr virtual nelimitat de tipuri de infecții. Mai mult decât atât, noi variante de viruși și forme de malware apar săptămânal. Din acest motiv, antivirușii tradiționali care se bazează pe definiții actualizate în mod regulat nu fac întotdeauna față acestor situații. Având însă în vedere că efectul infecțiilor este similar, nu e exclus ca un algoritm avansat de inteligență artificială să identifice comportamentul unui virus și să-l blocheze înainte ca acesta să existe în baza de date. Cel puțin aceasta este premisa de la care merg cei de la Microsoft.

Într-o postare pe blogul companiei, oficialii gigantului din Redmond au detaliat un nou sistem de prevenire a infecțiilor cu malware ce va fi introdus în iminetul Windows 10 Fall Creators Update. Algoritmii avansații de prevenție și protecție vor fi incluși în Windows Defender Advanced Threat Protection. Aceștia, în teorie, ar trebui să facă o treabă net superioară în a proteja un PC cu Windows 10, comparativ cu antivirușii pe care îi folosim de câteva decenii.

Într-un exemplu dat de Microsoft pentru modul în care funcționează algoritmul futurist de inteligență artificială, noul Windows Defender ar trebui să identifice un malware necunoscut, să-l pună în carantină în cloud, să-i asocieze acestuia o semnătură digitală și să împărtășească acea semnătură în timp real cu alte PC-uri de pe mapamond. Astfel, se va elimina o mare parte din stresul pe care îl are un dezvoltator de antiviruși cu lansarea de actualizări în cazuri de urgență majoră. Ideal ar fi ca și numărul sistemelor infectate să scadă într-un ritm alert.

Singura problemă aferentă viitorului Windows Defender Advanced Threat Protection este legată de faptul că, cel puțin în faza inițială de dezvoltare, va fi disponibilă doar utilizatorilor de Windows 10 Enterprise. Cu un pic de noroc însă, ar trebui să ajungă în timp și la posesorii unor licențe de Home și Pro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele