13 aug. 2015 | 02:38

Top 20 moduri în care Windows 10 vă trimite informaţiile la Microsoft

TUTORIALE
Top 20 moduri în care Windows 10 vă trimite informaţiile la Microsoft

Ca orice alt sistem de operare din zilele noastre, Windows 10 comunică constant cu compania din spatele său. Aceasta este o listă cu cele mai importante date care pleacă către Microsoft.

Windows 10 şi unele dintre cele mai importante aplicaţii şi servicii din interiorul său, atâta timp cât aveţi o conexiune la internet, comunică cu Microsoft. În mod obişnuit, acest comportament ar reprezenta un motiv de îngrijorare. Dintr-un punct de vedere, în continuare s-ar putea să vă deranjeze, dar dacă înţelegeţi un pic mai bine fiecare cu ce se ocupă, măcar veţi putea dezactiva o parte dintre respectivele funcţii. Există unele pe care este recomandabil să le păstraţi, iar cu altele va trebui, pur şi simplu, să trăiţi.

Înainte de a trece însă la lista efectivă, aş vrea să punctez un aspect foarte important. Acest material nu este neapărat un reproş la adresa Microsoft. Acestea sunt nişte practici foarte comune în industrie. Dacă folosiţi Google Chrome, de exemplu, fiecare căutare merge către serverele Google şi poate fi folosită ulterior pentru a vă fi servite reclame pornind de la respectivii termeni. Facebook are unele practici şi mai macabre vizavi de modul în care vă serveşte reclame personalizate pentru profilul vostru. Trecând însă peste acest context general de invadare a intimităţii şi având în vedere lansarea recentă a noului sistem de operare Microsoft, e bine să ştiţi modul în care detaliile activităţii voastre online şi offline sunt folosite de Windows 10.

WIndows 10 privacy settings

Funcţii de intimitate, reclame personalizate, localizare şi feedback

Cum am menţionat şi în introducere, multe dintre modurile în care Windows 10 comunică cu serverele Microsoft poate fi dezactivat. Ţine doar de voi dacă optaţi pentru această variantă şi, dintr-un punct de vedere, există beneficii reale pentru a le lăsa active. Ca fapt divers, dacă nu v-aţi instalat încă noul Windows, merită să ştiţi că alegând ,,Customize Setting” la ultimul pas al instalării, în loc de ,,Use express settings”, puteţi dezactiva din start anumiţi parametri. Dacă aţi ratat însă acel moment, precum marea majoritate a internauţilor, merită să ştiţi că le găsiţi în Settings din meniul Start, la secţiunea Privacy.

În principiu, în funcţie de limba în care v-aţi instalat sistemul de operare, aceste funcţii le veţi găsi în engleză sau în română. Eu le voi cita în engleză, dar voi detalia ce înseamnă pentru a lua o decizie informată dacă decideţi să le dezactivaţi sau nu. Vom începe cu secţiunea General din meniul Privacy pe care îl găsiţi în Settinga.

  1. Let apps use my advertising ID for experiences across apps (turning this off will reset your ID) – Microsoft poate asocia sistemului vostru un ID unic pe care îl va folosi pentru a vă monitoriza activitatea voastră în interiorul aplicaţiilor din Windows Store cu scopul de a vă servi reclame personalizate în interiorul tuturor aplicaţiilor care au spaţiu de reclame în interfaţă.
  2. Turn on the SmartScreen Filter to check web content (URLs) that Windows Store apps use – Această funcţie activează filtrul SmartScreen în aplicaţiile universale. Acesta verifică cu serverele Microsoft dacă o aplicaţie sau o adresă web este potenţial maliţioasă şi e integrat de asemenea în File Explorer, browserul Microsoft Edge şi Internet Explorer.
  3. Send Microsoft info about how I write to help us improve typing and writing in the future – Trimite către Microsoft detalii despre modul în care tastaţi sau scrieţi cu un stylus, unde este cazul, pentru a îmbunătăţi aceste funcţii în versiuni viitoare de Windows.
  4. Let websites provide locally relevant content by accessing my language list – Dacă această bifă este activă, website-urile pe care le accesaţi pot avea acces la limba sau limbile instalate în sistemul vostru de operare şi vă pot servi conţinut personalizate în funcţie de această informaţie.

La baza acestei liste de opţiuni este un text de culoare albastră care vă deschide o fereastră de Microsoft Edge pentru a vă oferi un set de parametri suplimentari pe care îi puteţi dezactiva. După ce aţi făcut click pe “Manage my Microsoft advertising and other personalization info”, accesaţi Personalized ad preferences. Ca fapt divers, puteţi ajunge foarte uşor la aceeaşi listă de opţiuni prin accesarea adresei https://choice.microsoft.com/en-us/opt-out.

Microsoft Bing reclame personalizate

  1. Personalized ads in this browser – În cazul Microsoft, pentru a dezactiva reclamele personalizate în funcţie de activitatea voastră online, trebuie să dezactivaţi această funcţie în fiecare browser în parte.
  2. Personalized ads wherever I use my Microsoft account – Această funcţie are legătură cu ID-ul vostru Microsoft şi se referă la servirea de reclame personalizate pe fiecare dispozitiv pe care îl folosiţi conectat la respectivul nume de utilizator, indiferent dacă este o consolă Xbox, un smartphone cu Windows Phone sau vreun PC cu Windows.
  3. Revenind la meniul Privacy din Settings, secţiunea Location, aici avem Location and location history – Această bifă permite aplicaţiilor individiuale şi sistemului de operare să vă acceseze informaţiile de locaţie, fie pentru a vă servi conţinut localizat, fie pentru funcţii precum navigaţie GPS. Istoricul locaţiilor voastre este de asemenea disponibil aplicaţiilor respective şi în acelaşi timp este stocat pe PC, dar doar pe ultimele 24 de ore. În lista de termeni şi condiţii a Microsoft pentru Windows 10 se menţionează faptul că, având localizarea activată în acest meniu, respectivele date sunt partajate şi cu Microsoft împreună cu partenerii săi de încredere pentru a îmbunătăţii serviciile de localizare pe viitor.
  4. Speech, inking, & typing – este o altă funcţie surprinzător de relevantă din meniul Privacy (Intimitate). Windows şi asistentul virtual Cortana pot ajunge să vă cunoască mai bine prin funcţia intitulată sugestiv Getting to know you. Odată activată, această particularitate permite Microsoft să păstreze log-uri de activitate vizavi de vocea voastră, obiceiuri de scris, contacte, evenimente din calendar şi istorice de tastare. Printr-un click pe stop getting to know me veţi şterge toate aceste informaţii despre PC-ul vostru şi veţi dezactiva păstrarea lor din acel moment înainte.
  5. Speech, inking & typing in the cloud – la baza paginii de meniu Speech, inking and typing accesaţi secţiunea intitulată ,,Go to Bing and manage personal info for all your devices”. Abia de acolo veţi putea şterge toate informaţiile de personalizare ale reclamelor referitoare la contul vostru Microsoft stocate pe serverele companiei americane. La fel de uşor, pentru a ajunge la aceeaşi pagină de meniu, puteţi accesa adresa web https://bing.com/account/personalization. Operaţiunea care vă interesează poate fi declanşată printr-un click pe butonul mare marcat Clear de la baza ecranului.
  6. Feedback şi informaţii de diagnostic – pregătiţi-vă să fiţi uimiţi de prima funcţie de comunicare cu serverele Microsoft care pur şi simplu nu poate fi dezactivată. La Diagnostic and Usage data din această pagină a secţiunii Privacy din Settings, opţiunile disponibile pentru selecţie sunt doar Full, Enhanced şi Basic. Implicit este activată opţiunea Full, dar posibilitatea de a nu mai trimite date de diagnoză la nici un nivel către Microsoft există doar în Windows 10 Enterprise Edition, pe care nu o veţi vedea probabil instalată prea curândla cineva.acivare cortana bara de start Windows 10
  7. Asistentul virtual Cortana şi căutarea din bara de start Nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că, pentru a fi cu adevărat util, Cortana are nevoie de multe informaţii legate de voi. Din start, activarea asistentului virtual vă şochează cu o listă întreagă de particularităţi cu care s-ar putea să nu fiţi confortabili că vă sunt colectate: locaţia şi istoricul locaţiilor, contacte, input vocal, istoricul căutărilor, date din calendar, istoricul conţinutului desprins din mesaje şi aplicaţii de mesagerie plus alte informaţii de pe dispozitivul vostru. Cortana indexează până şi întregul istoric al paginilor accesate de voi prin browser-ul Microsoft Edge. Dacă vă ajută cu ceva, Google Now şi Siri au nevoie de acelaşi volum de informaţii pe care le trimit către Google, respectiv Apple.
  8. Căutarea Bing din Start – Să zicem că aţi dezactivat Cortana pentru că nu vă este util în România. Din păcate, în momentul în care începeţi să tastaţi un termen de căutare după ce aţi dat click pe start, acele informaţii sunt căutate şi prin intermediul Bing, automat ajungând la Microsoft. Singura soluţie este să dezactivaţi complet integrarea cu Bing a meniului de start. Pentru asta, faceţi click pe start, căutaţi ceva şi în loc să daţi click pe unul dintre rezultate, accesaţi roata dinţată din colţul din dreapta sus a listei de rezultate. Din două bife aţi dezactivat atât asistentul virtul Cortana, cât şi căutările online prin Bing din bara de Start.
  9. Securizarea datelor prin criptare şi funcţia Bitlocker – Dacă folosiţi un sistem din ultimii ani care a venit preinstalat cu Windows 8.1 sau Windows 10, sunt şanse foarte mari ca acesta să vină cu criptarea datelor activată implicit în spatele denumirii de ,,Device Encryption”. Singura condiţie care nu ţine de dotările hardware ale computerului vostru ca această funcţie să fie activă nativ este utilizarea unui cont Microsoft pentru autentificare. Într-un astfel de scenariu, cheia pentru decriptarea datelor este salvată în permanenţă pe serverele Microsoft. Dintr-un punct de vedere, acesta este un plus important pentru că nu se bazează nimeni pe memoria voastră pe a vă putea accesa datele de pe un sistem pe care nu l-aţi mai folosit câţiva ani. Din păcate, la presiunile unor organizaţii guvernamentale, cei de la Microsoft pot devenit subit foarte darnici în ceea ce priveşte cheia voastră de decriptare. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, aveţi două opţiuni. Una este să nu folosiţi un cont Microsoft la autentificare şi datele personale nu vă vor fi protejate, iar a doua implică folosirea unei versiuni Pro de Windows 10, context în care veţi avea acces la varianta clasică de BitLocker. Această funcţie foarte atractivă din Windows vă oferă opţiunea de a salva cheia de criptare pe serverele Microsoft, dar nu este obligatoriu. În orice moment, cheile de decriptare le veţi găsi la adresa https://onedrive.live.com/recoverykey.cortana istoric WIndows 10
  10. Antivirusul inclus în Windows 10 – Windows Defender este activ din momentul în care aţi pornit prima oară sistemul vostru cu Windows 10. Urmaşul îndrăgitului Security Essentials este activ implicit şi nu poate fi dezactivat permanent decât dacă instalaţi alt antivirus, context în care, se va dezactiva automat. Parametrii de funcţionare ai Windows Defender îi găsiţi în Settings la Update and Security. O funcţie intitulată Cloud Based Protection se referă la faptul că antivirusul vostru gratuit din Windows va trimite către serverele Microsoft informaţii despre toate problemele potenţiale de securitate.
  11. Mostrele de viruşi – Funcţia Sample Submision de pe aceeaşi pagină de setări a Windows Defender se traduce prin trimiterea tuturor mostrelor de malware recunoscute de antivirus către Microsoft, pentru îmbunătăţirea algoritmilor de detecţie. Orice antivirus are aceste opţiuni în meniu, dar nu vă obligă nimeni să le lăsaţi activate.
  12. SmartScreen – compară fiecare aplicaţie descărcată de pe internet sau una pe care vreţi să o instalaţi de pe un stick USB cu detalii stocate pe serverele Microsoft pentru a vedea dacă are potenţial maliţios. Dacă e totul în regulă, lucrurile vor funcţiona în manieră obişnuită, dacă nu, veţi fi avertizaţi într-un mod destul de agresiv şi puteţi risca să nu aveţi posibilitatea să instalaţi un program pe care vi-l doriţi sau de care aveţi nevoie. Pentru a dezactiva SmartScreen în File Explorer, faceţi click pe Start, scrieţi SmartScreen şi faceţi un al doilea click pe Change SmartScreen Settings. În colţul din stânga, sus faceţi click pe Change Windows SmartScreen Settings şi bifaţi ultima optţiune din această nouă fereastră, confirmând-o cu un click pe OK – Don’t do anything (Turn off Windows SmartScreen)Windows 10 smartscreen dezactivare
  13. Microsoft Edge e mai inteligent ca niciodată – Deşi vine cu multe părţi bune, noul browser Microsoft include şi câteva particularităţi de inteligenţă artificială bazată pe istoricul activităţilor voastre online. Dacă aveţi Cortana activată în Microsoft Edge, tot istoricul activităţii voastre online va fi pus la păstrare.
  14. Sugestiile la căutare în timp ce tastaţi – Acestea sunt generate prin intermediul Bing şi sunt posibile doar datorită faptului că termenii voştrii tastaţi sunt trimişi către serverele Microsoft, chiar şi atunci când scrieţi direct o adresă web completă şi nu aveţi nevoie de partea de căutare din browser. Google Chrome face exact acelaşi lucru.
  15. Sincronizarea parametrilor de funcţionare ai PC-ului – Din momentul în care v-aţi decis să folosiţi computerul vostru cu Windows 10 împreună cu un ID Microsoft aveţi un amalgam de beneficii, dacă acceptaţi rolul major pe care îl au serverele gigantului din Redmond în viaţa voastră. Microsoft, de exemplu, va ţine o evidenţă clară a dispozitivelor pe care v-aţi autentificat vreodată cu ID-ul vostru la adresa https://account.microsoft.com/devices. Tot de acolo le puteţi şi elimina sau localiza. Istoricul la căutare în browser sau parolele voastre salvate pe PC pot fi sincronizate pe toate dispozitivele pe care v-aţi autentificat, cu condiţia ca la Settings – Accounts – Sync your settings să fie activată bifa omonimă.Windows 10 getting to know you, ajunge sa te cunoasca
  16. Windows Update, Windows Store şi Windows Activation – În Windows 10, actualizările la Windows sunt instalate implicit fără intervenţia utilizatorului, iar acest lucru nu se poate dezactiva în Windows 10 Home, ci doar în variana Pro. Windows Store va comunica în permanenţă cu Microsoft pentru a vă servi cele mai noi versiuni ale aplicaţiilor universale pe care le-aţi descărcat, inclusiv versiuni noi de Cortana sau variante modernizate ale meniului de Start. În continuare, în Windows 10, sistemul vostru de operare verifică starea licenţei cu serverele Microsoft pentru a fi în permanenţă sigur că folosiţi un SO original şi activat.

Cu un pic de răbdarea, această listă poate deveni rapid mult mai stufoasă, în parte şi datorită numărului foarte mare de aplicaţii Microsoft în care vă puteţi autentifica cu ID-ul şi parola voastră. Mai sus am ilustrat doar câteva exemple pe care le-am considerat mai relevante şi, în acelaşi timp, mai evidente. Singurul gând cu care vreau să rămâneţi după ce aţi parcurs elementele detaliate mai sus este că Microsoft nu a făcut decât să se alinieze la comportamentul majorităţii creatorilor de sisteme de opeare. Apropo, multe dintre ele erau prezente şi în Windows 8 sau Windows 8.1. Singurul lucru pe care îl putem reproşa este că că Microsoft nu a făcut o treabă mai bună în a centraliza cea mai mare parte a funcţiilor de securitate, intimitate şi transmisie de date într-un singur loc.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele