Microsoft: Windows 10 funcționează mai prost pe computere cu Intel Atom

Microsoft: Windows 10 funcționează mai prost pe computere cu Intel Atom

După câteva zvonuri legate de compatibilitatea noilor versiuni de Windows cu procesoarele Intel Atom, oficialii Microsoft au lămurit problema.

Pe parcursul unui an, Microsoft a forțat într-un mod foarte agresiv toți utilizatorii de Windows 7 și Windows 8 să treacă la Windows 10. Se pare însă că odată ajunși la cel mai nou sistem de operare ieșit din Redmond, unii dintre ei au aflat cu stupoare că nu vor mai avea parte de actualizări de funcționalitate. Cel puțin aceasta este situația posesorilor de hibride, netbook-uri și tablete construite în jurul procesoarelor din familia Intel Atom Clover Trail. 

În urmă cu câteva zile, mai mulți posesori de sisteme cu Intel Atom și-au manifestat frustrarea legată de faptul că, în momentul în care încercau să-și instaleze Windows 10 Creators Update, primeau o notificare legată de faptul că PC-ul lor nu este compatibil. Din acel punct, instalarea nu mai continua. În contextul în care mesajul a apărea în momentul unei tentative de actualizare tot de la Windows 10, utilizatorii au fost cât se poate de confuzi.

Mai mult decât atât, cei care au forțat procesul și au instalat Windows 10 Creators Update de la zero pe un computer cu Clover Trail au fost surprinși să vadă că meniurile nu se mai vedeau bine, pictogramele erau neclare, iar majoritate butoanelor erau de o singură culoare, fără text.

„În orice caz, aceste sisteme nu mai sunt suportate de către Intel (Sfârșitul Suportului Interactiv) și, fără suportul necesar pentru realizarea driverelor, sunt incapabile să facă tranziția la Windows 10 Creators Update fără un potențial impact asupra performanței.” După o lungă perioadă de liniște, oficialii Microsoft au făcut câteva declarații pe marginea subiectului, deși vina pare să țină de Intel, mai mult decât de gigantul din Redmond. În altă ordine de idei, este cel puțin ciudat ca un driver care a funcționat fără probleme pe o versiune anterioară de Windows 10 să nu mai fie compatibil cu cea mai recentă iterație a sistemului de operare.

În final, posesorii de sisteme cu procesoare Intel Atom Clover Trail vor beneficia doar de actualizări de securitate importante, fără adaosuri de funcționalitate până în ianuarie 2023, cu condiția să aibă instalat Anniversary Update.

Citește și: