25 mai 2017 | 16:01

Mașinile noastre vor ajunge pe Facebook și vom putea vorbi cu ele

ACTUALITATE
Mașinile noastre vor ajunge pe Facebook și vom putea vorbi cu ele

Până nu demult un scenariu SF, ideea mașinilor vorbitoare este foarte aproape de realitate, datorită serviciilor oferite de Facebook.

În viitorul apropiat vei avea posibilitatea să discuți direct cu mașina la volanul căreia te urci, într-o manieră conversațională. Nu va trebui să te bazezi pe comenzi standard pe care trebuie să le repeți uneori, deoarece ”interlocutorul” nu înțelege ce vrei să spui; în schimb, vei putea discuta cu mașina cât mai natural.

Proiectul aparține unui start-up care a creat Teslabot, un chatbot pentru Facebook Messenger, cu ajutorul căruia mașinile Tesla Model S sau X vor deveni mai comunicative. Momentan, aplicația este limitată la funcții folositoare, astfel că îi poți spune mașinii că vrei să se încuie, sau că vrei să-ți pre-încălzească habitaclul înainte de a porni la drum.

Cu toate acestea, nu suntem foarte departe de momentul în care inteligența artificială poate duce conceptul Siri la un nou nivel. Astfel, mașinile au potențialul de a deveni adevărați companioni, cu personalități care se dezvoltă după fiecare interacțiune, relatează androidauthority.com.

Hyundai deja a adoptat un asemenea sistem pentru mașina electrică Ioniq, iar acesta ar putea deveni un aspect interesant al revoluției automobilelor de acest fel.

Fondatorul start-up-ului Smartcar, Sahas Katta, spune că a fost folosit un sistem de învățare automatizată pentru ca Teslabot să învețe miile de moduri în care ar putea fi întrebat diverse lucruri cu privire la mașină. Folosirea de comenzi vocale când vine vorba de asemenea interacțiuni le va oferi șoferilor și mai multe posibilități când vine vorba de controlul automobilului.