Planeta Marte a fost locuibilă pentru o perioadă mai lungă decât am crede
Deși acum ne uităm la Marte și vedem o planetă pustie, fără resurse care să permită dezvoltarea vieții, acum ceva timp ea a fost locuibilă.
În timpurile antice, craterul Gale era un lac mare plin cu apă proaspătă, iar acum este doar o gaură cu diametrul de 144 de kilometri. Deși apa nu mai este, sedimentele pe care le-a lăsat în urmă conțin indicii cu privire la perioada de mult apusă, când planeta putea găzdui viața.
Cercetătorii caută aceste indicii încă din 2012 cu ajutorul rover-ului Curiosity, al NASA, care studiază straturile de roci din care este alcătuit pământul de pe Marte. Astăzi, o nouă analiză ne arată că planeta roșie conținea ingredientele fizice, chimice și energetice pentru a susține viața cu cel puțin 3,1 milioane de ani în urmă, potrivit Popular Science.
Geochimistul Joel Hurowitz, de la Universitatea Stony Brook, împreună cu echipa sa, a analizat conținutul chimic din peste 100 de metri de straturi de roci din Craterul Gale. Chimicalele identificate ne arată cum era lumea atunci când s-au format. În plus, pentru a reconstrui clima trecută a planetei Marte, echipa de cercetători a măsurat cantitatea de aluminiu care era conținută în fiecare dintre straturile de roci analizate, comparând în permanență cu cea de minerale, precum sodiu și calciu.
Când clima este caldă, apa este mai bună în a dizolva și modifica din punct de vedere chimic rocile. Astfel, dacă un strat de roci conține mai mult aluminiu, dar mult mai puțin sodiu și calciu, asta ne arată că ea s-a format în timpul unor condiții calde. Apa rece nu este activă din punct de vedere chimic, astfel că un strat de rocă cu o abundență de sodiu și calciu ne sugerează că acesta s-a format în condiții climatice reci.
Dacă examinăm rocile, vom ajunge la concluzia că Marte era inițial o planetă rece, iar apoi a devenit caldă și umedă. În final, această atmosferă s-a modificat și a devenit uscată, dar perioada climei blânde a durat mai mult decât se așteptau oamenii de știință.
Craterul rămas în urmă ne oferă o suită de informații cu privire la varietatea de condiții foarte bune care ar fi permis dezvoltarea unor microbi. Însă toate aceste date nu ne permit să răspundem la întrebarea dacă viața a evoluat vreodată pe Marte, dar ne arată că Marte ar fi fost capabilă să susțină viața.