01 mart. 2017 | 16:18

Mănușa pe bază de materie vie ar putea ajuta la investigarea crimelor

ȘTIINȚĂ
Mănușa pe bază de materie vie ar putea ajuta la investigarea crimelor

Într-o bună zi, mănușile care luminează și care sunt create din materie vie vor putea înlocui lumina neagră folosită pentru a detecta anumite substanțe de la scena unei crime.

O echipă de cercetători a creat un „material viu” care se va aprinde în contact cu anumite chimicale. În noul studiu, specialiștii susțin că materialul este de fapt un hidrogel umplut cu celule ale bacteriei E.coli. Celulele sunt programate genetic să lumineze (folosindu-se de fluorescență) odată ce iau contact cu diferite chimicale, conform Live Science.

Până în acest moment, oamenii de știință au injectat acest hidrogel în mănuși și bandaje. Iar substanța creată are o serie de aplicații. Ea poate fi folosită în cadrul scenelor de investigare a unei crime, pentru a diagnostica diferite boli sau pentru a monitoriza nivelul poluării. „Cu ajutorul acestei substanțe, oamenii pot introduce diferite tipuri de bacterii în aceste dispozitive pentru a le indica toxinele care se regăsesc în mediul respectiv”, menționează Timothy Lu, unul dintre autorii studiului și un profesor renumit de la MIT.

Cu toate că scopul final este de a crea senzori purtabili, cercetătorii au reușit momentan doar să testeze celulele programate într-un mediu controlat, precum cel al vaselor petri (care sunt vase din sticlă folosite în laborator pentru a cultiva microorganisme) în care modalitatea în care bacteriile se dezvoltă și acționează poate fi controlată cu atenție.

Pentru a găsi o cale de a încorpora celulele programate într-un obiect care poate fi folosit cu ușurință, cercetătorii au încercat diferite formulări ale hidrogelului. Ultima încercare le-a permis acestora să creeze un mediu stabil pentru acesta. Pentru că hidrogelul este 95% apă, acesta nu este afectat atunci când este întins și manevrat și se poate plia cu ușurință pe un suport din cauciuc.

În cadrul unuia dintre teste, hidrogelul a fost introdus într-un bandaj care a fost programat să răspundă rafinozei (o glucoză care se regăsește în corpul plantelor). De asemenea, cercetătorii s-au folosit și de o mănușă care începe să strălucească atunci când ia contact cu diferite chimicale. În cazul ambelor teste celulele au rămas stabile în hidrogel și au răspuns așa cum ar fi trebuit odată ce au luat contact anumite elemente.

Deși creațiile pe bază de materie vie se află încă la început de drum, ele devin unelte care pot fi perfecționate pe parcurs și care se dovedesc a fi deja utile în cadrul investigațiilor sau pentru detectarea unor probleme medicale.