06 sept. 2017 | 06:54

După ce a vândut laptopuri cu adware, Lenovo plătește scump

ACTUALITATE
După ce a vândut laptopuri cu adware, Lenovo plătește scump

În urmă cu câțiva ani, a ieșit la iveală că Lenovo a comercializat sisteme cu un adware foarte periculos intitulat VisualDiscovery. Gestul a ajuns să-i coste scump.

Scandalul cibernetic Superfish de la mijlocul anului 2015 și-a luat numele de la dezvoltatorului adware-ului VisualDiscovery ce a fost preinstalat pe toate laptopurile Lenovo vândute între septembrie 2014 și ianuarie 2015. Respectivul progrămel malițios avea drepturi de root pe sistem și putea insera reclame nedorite în paginile web pe care le accesai, chiar dacă site-urile era protejate cu HTTPS.

Mai grav decât reclamele agresive era însă pericolul la care te expuneai online dacă erai infectat. Hackerii puteau falsifica certificatul Superfish și câștigau subit abilitatea de a reduce la zero protecția conferită de standardul HTTPS. Situația neplăcută s-a finalizat prin lansarea de către Lenovo a unui utilitar pentru îndepărtarea respectivului adware.

În mod suspect, Lenovo nu a primit amenda de 3,5 milioane de dolari de la FTC pentru instalarea de bloatware pe computer. În schimb, a semnat o înțelegere cu autoritatea americană prin care se angajează să obțină acordul explicit al utilizatorilor de PC-uri, dacă va face vreun gest similar pe viitor. Fiind la prima abatere de acest gen, compania asiatică a făcut numeroase promisiuni în fața FTC.

Conform documentului făcut public de Federal Trade Commission, Lenovo nu mai are voie să mascheze sau să ascundă orice software care îți injectează reclame în site-urile accesate și îți transmite datele sensibile către terți. Ca bonus, Lenovo a semnat un document conform căruia trebuie să accepte un audit extern la intervale regulate de timp pentru următorii 20 de ani. Scopul testelor independente este dat de analiza tuturor aplicațiilor ce vor fi preinstalate pe laptopuri și desktopuri.

Chiar și după aceste penalități și o amendă destul de usturătoare, un oficial Lenovo a afirmat că nu este de acord cu acuzele aduse companiei, dar se bucură că s-a încheiat tevatura.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele