24 oct. 2017 | 20:21

De ce ne-am putea pierde umanitatea dacă ne conectăm creierul la calculator

ACTUALITATE
De ce ne-am putea pierde umanitatea dacă ne conectăm creierul la calculator

Noile interfețe creier-calculator vor putea îmbunătăți memoria sau inteligența, însă ar putea fi responsabile pentru pierderea umanității din noi.

Un viitor care să permită îmbunătățirea biologică a corpului nostru ar putea să ne permită să sporim aspecte ale sinelui nostru, ca inteligența și personalitatea. Cu aceste îmbunătățiri riscăm să ne pierdem umanitatea și să devenim pur și simplu suma produselor folosite pentru a ne îmbunătăți.

 Modificările genetice și epigenetice ne vor permite să ne schimbăm aspectul și capacitățile fizice, dar și să optimizăm unele dintre aspectele mai intangibile ale ființei noastre, ca emoția, creativitatea sau sociabilitatea. Unele dintre efectele acestei ”editări” este că va bloca limita dintre persoană și lucruri.  Dacă nu suntem atenți, vom ignora că aceste „produse” modifică aspectele esențiale ale autonomiei unei ființe umane. Fără să ne dăm seama, ne dăruim într-un mod instrumental de gândire, care ar reduce o persoană la suma totală a trăsăturilor ei modificate sau nemodificate.

Am putea pierde din vedere valoarea și demnitatea intrinsecă a individului și să începem să comparăm oamenii ca și cum ar fi fost vehiculele folosite într-un lot de mașini.

Problema dezumanizării nu este nouă, așa cum atestă istoria sumbră a războiului, colonialismului și sclaviei. Dar, ca urmare a intensificării capitalismului de consum din ultimele decenii, nevoia de cumpărare, de a realiza, sau presiunea societății de autodepășire crește. Publicitatea, divertismentul, și mass-media ne încurajează să ne străduim să fim mai slabi, mai buni, mai inteligenți, cu alte cuvinte, să fim constant nemulțumiți cu cine suntem și cu ce avem.

Dacă biodiversitatea umană devine larg răspândită în deceniile următoare, există toate motivele să ne așteptăm ca aceste tendințe insidioase să se intensifice. Tentația de a vorbi neobișnuit despre „obținerea unui upgrade” sau „alegerea unui model mai bun” pentru tine însuți va fi puternică. Se poate ajunge până în punctul în care ființele umane să fie tratate ca niște mașinării care atunci când ”nu mai funcționează după standarde” să li se aducă ”îmbunătățiri” cu ajutorul tehnologiei și inteligenței artificiale.

În această perspectivă, omenirea devine un fel de „platformă”, asemănătoare cu un software sau cu un sistem de operare, a cărui performanță poate fi amplificată, construită și manipulată la nevoie. În orice caz, aceste lucruri sunt destul de departe de vremurile noastre.