14 iul. 2017 | 11:11

Industria auto face presiuni împotriva popularizării mașinilor electrice

AUTO
Industria auto face presiuni împotriva popularizării mașinilor electrice

Industria auto pare că vrea să țină pe loc mașinile electrice și face presiuni în această direcție.

Aproape toți producătorii, cu excepția Tesla, au trimis o scrisoare către guvernul chinez, în încercarea de a convinge autoritățile să diminueze politicile pentru vehicule cu emisii zero.

China, cea mai mare piață auto din lume, are o politică foarte agresivă în ceea ce privește mașinile electrice: aceștia doresc ca în 2018, vânzările de astfel de mașini să ajungă la 8%, urmând să crească la 12% până în 2020.

Publicația germană WirtschaftsWoche, citată și de electrek.co, arată că American Automotive Policy Council (care reprezintă Chrysler/Fiat, Ford și General Motors), European Automobile Manufacturers Association (care reprezintă marii producători europeni), Japan Automobile Manufacturers Association și Korea Automobile Manufacturers Association au trimis o scrisoare comună către Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației din China, pentru a-i convinge să își schimbe politicile.

Între recomandări se regăsesc încetinirea adoptării procentajului de 8% de la 1 la 3 ani, reconsiderarea sistemului de penalizări sau oferirea de credite și pentru mașini hibride.

Nu este prima dată când industria auto se aliază în încercarea de a încetini avântul mașinilor electrice. O situație asemănătoare s-a întâmplat când s-a încercat blocarea standardelor de consum impuse de EPA, în SUA.

China are o problemă semnificativă cu poluarea aerului, despre care se crede că provoacă 4000 de decese în fiecare zi, în țară. Inițiativa actuală face parte din campania de reducere a poluării în orașe și de a îmbunătăți calitatea vieții.

Țara lucrează și la introducerea energiei din surse regenerabile și nepoluante, aceștia având un ritm mai rapid decât oricare alt stat din lume.

Pe scurt, pașii Chinei sunt prea rapizi pentru industria auto. Cu toate că marii producători sunt de acord că mașinile electrice sunt viitorul, aceștia nu sunt sau nu vor să fie pregătiți deocamdată de o schimbare atât de mare.