Hitler este aproape un sfânt pentru țara asta

Hitler este aproape un sfânt pentru țara asta

Numele lui Hitler este peste tot, de la stickere de mașini și tricouri până la grafitti și rețele WiFi. O așa țară există.

Chinezii poartă tricouri pe care sunt printate mesaje în engleză fără sens sau obscene sunt subiectul multor glume pe internet. La fel suntem și noi pentru ei când ne tatuăm simbolurile arabice și chinezești ce nu înseamnă ceea ce am crezut inițial. Toate aceste neînțelegeri sunt comice și nu se supără nimeni cu adevărat din pricina lor. Elementul comic se pierde însă undeva în Pakistan, unde numele de Hitler apare oriunde ai privi.

O posibilă explicație pentru acest fenomen este cultura antisemită din Pakistan. Acolo, evreii sunt un soi de țap ispășitor al conspirațiilor împotriva Pakistanului. Teorii precum că Israelul încearcă să sterilizeze masele prin vaccinuri polio sau complotează cu India pentru a distruge Pakistanul sunt la ordinea zilei. Aflați în minoritate, evreii pakistanezi au căutat să se ascundă, astfel încât niciun pakistanez nu interacționează cu vreun evreu.

Cu toate astea, motivul pentru care „Hitler” este peste tot în Pakistan este că majoritatea cetățenilor nici măcar nu știu cine a fost acesta. Un om care și-a denumit rețeaua de WiFi „hitler2” a spus că fuhrerul a fost „un general foarte strict din Germania” și că lui îi place să își păstreze gospodăria strictă. A menționat că știa de disprețul lui liderului nazist pentru evrei, dar că nu avea idee de cele șase milioane de evrei omorâți în timpul holocaustului.

Hitler
Foto – Mehmer Ahmad/The Outline

Magazinul Hitler: Reloaded din Pakistan este popular pentru turiștii care vin special să facă poze. Vânzătorul magazinului știe că Hitler a fost faimos ca general de armată și că a făcut ceva – nu știa exact ce – evreilor, după cum relatează The Outline. Managementul magazinului a explicat decizia din spatele brandului astfel: „În Pakistan, noi numim Hitler pe cineva care este deștept și isteț. Prietenii proprietarului obișnuiau să îl strige Hitler, așa că el a pus acest nume cu 15 ani în urmă”.

Magazin Pakistan Hitler
Foto – Mehmer Ahmad/The Outline

Dacă în Europa și America Hitler este subiectul atâtor produse multimedia care îl condamnă, în Pakistan nu există vreun echivalent pentru filme precum „Lista lui Schindler” și cărți de tipul „Băiatul cu pijamale în dungi”. Acolo, fuhrerul nu este văzut ca fiind răufăcătorul suprem în istoria lumii moderne. Este văzut, în cel mai rău caz, ca un simbol al stricteții, în niciun caz al lagărelor, camerelor de gazare și suferinței.

[readmore]

Pentru majoritatea pakistanezilor care nu își permit bilete la film sau DVD-uri, Hitler rămâne un alt nume străin ce sună cool pentru simplul fapt că este străin, potrivit The Outline.

Citește și: