Hackeri, arestați în România: au atacat mii de computere în SUA și Europa
În urmă cu aproape 10 ani, România era un ținut călduț pentru escroci online. Acum s-au specializat pe viruși noi, dar, din fericire, câțiva dintre acești hackeri au fost arestați.
Operațiunea „Bakovia”, coordonată de Europol, a dus la arestarea a cinci indivizi suspectați că au comis o serie de atacuri informatice. Calculatoarele țintite erau din Europa și Statele Unite ale Americii. Au contribuit la acest succes FBI și autorități locale din România, Olanda și Marea Britanie și este o parte dintr-un demers mai mare care luptă cu infracționalitatea cibernetică.
„Autorităţile române au arestat trei indivizi suspectaţi de infectarea unor sisteme informatice prin transmiterea unui virus denumit CTB-Locker (Curve-Tor-Bitcoin Locker; a fost depistat în 2016 și a fost destul de răspândit la acea vreme), unul dintre virușii de tip ransomware. Alţi doi suspecţi din acelaşi grup au fost arestaţi la Bucureşti în urma unei investigaţii paralele cu legături în SUA”, a transmis Europol.
Operaţiunea „Bakovia” de prindere a acestor hackeri a dus la percheziţionarea a şase clădiri. Până la momentul comunicării oficiale, Europol susține că autorităţile au identificat peste 170 de victime ale atacurilor cibernetice comise de acest grup. Acestea sunt doar din state UE și au depus deja plângere și au oferit informații care să ajute autoritățile. Alți doi membri ai grupului sunt suspectaţi că au comis atacuri informatice asupra unor sisteme din SUA cu virusul Cerber. Acesta a fost prima dată identificat în 2016 și era vândut pe piața neagră drept un RaaS (ransomware-as-a-service).
Așa cum informează Europol, acești hackeri erau cel mult oameni capabili să folosească un computer și nu-i departe de ce se întâmpla în era phishing-ului din urmă cu un deceniu. Dovezile colectate până acum arată că ei n-au dezvoltat niciun virus, doar au folosit.
Cei cinci indivizi reținuți sunt cercetați pentru acces neautorizat la computere, exploatarea sistemelor informatice și folosirea în interes infracțional a dispozitivelor, atât cu scopul șantajului, cât și pentru infracțiuni cibernetice.
Fotografie de Blogging Dagger via Flickr.