Motivul pentru care Guvernul SUA vrea să interzică laptopurile la bordul tuturor curselor aeriene care intră în țară

Motivul pentru care Guvernul SUA vrea să interzică laptopurile la bordul tuturor curselor aeriene care intră în țară

Guvernul SUA se gândește serios să interzică laptopurile la bordul tuturor aeronavelor care urmează să aterizeze în țară. Măsura ar veni pe fondul restricției asupra oricărui dispozitiv electronic care e mai mare decât un smartphone pe cursele care sosesc din opt state cu populație majoritar musulmană. Regulile în vigoare au scopul de a limita potențialele dispozitive explozibile care ar putea fi construite cu ajutorul bateriilor din laptopuri. Au existat discuții și în ceea ce privește interzicerea laptopurilor în avioanele care vin din Europa, însă acestea s-au încheiat fără vreo concluzie relevantă.

Luarea în calcul a unei astfel de măsuri a fost confirmată chiar de John Kelly, secretar de stat în cadrul organizației guvernamentale Homeland Security. Restricțiile inițiale asupra celor opt state musulmane au avut rolul de a limita creativitatea celulelor teroriste. Acestea puteau crea dispozitive explozibile chiar din bateriile laptopurilor. Cu toate că Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a spus că măsurile restrictive se dovedesc a fi extrem de costisitoare pentru pasageri, care trebuie să schimbe mai multe avioane pentru a-și putea aduce laptopurile în SUA, acestea au fost menținute în vigoare.

Nu se știe încă dacă această măsură ar fi eficientă în ceea ce privește reducerea posibilităților de a strecura un dispozitiv exploziv la bordul unui avion, însă Kelly spune că standardul de securitate la bordul avioanelor va fi ridicat la un cu totul alt nivel. De altfel, acesta a mai precizat că măsura va fi, cel mai probabil, aplicată la nivel național. Nici tabletele nu vor scăpa de această restricție venită de la Guvernul SUA, notează Gizmodo.

În plus, și procedurile de scanare ale pasagerilor și ale bagajelor acestora vor suferi schimbări. Ele vor deveni mult mai drastice și mai specifice. Kelly a spus în același interviu că pasagerii caută mereu să scape de taxele pentru bagajele suplimetare și aleg să-și înghesuie foarte multe lucruri în cele de mână, pe care le iau asupra lor în avion. Astfel că specialiștilor care lucrează la punctele de scanare ale bagajelor le este foarte greu să vadă exact ce lucruri iau oamenii cu ei la bordul aeronavelor.

Citește și:
Etichete: