30 oct. 2017 | 09:00

Google „te forțează” să vezi rezultate locale la căutare

ACTUALITATE
Google

Google își oferă motorul de căutare în foarte multe limbi străine, dar se pare că va deveni un pic mai dificil să vezi alte rezultate decât cele pentru țara ta.

În momentul în care accesezi Google.ro, deși vei vedea printre rezultate și site-uri din afara țării, vor avea prioritate cele în limba română. Printr-un click suplimentar printre parametrii de căutare, poți opta pentru afișarea exclusivă a unor pagini web din România. În același timp, dacă vrei să cauți ceva pe piața globală, este suficient să tastezi Google.com în bara de adresă, iar numărul rezultatelor afișate va crește semnificativ.

Google a încercat dintotdeauna să te direcționeze către un site cu rezultate locale ce se pretează pieței din care faci parte. Prin tastarea manuală a unui alt domeniu de genul Google.de, Google.es sau Google.it, puteai evita parțial eforturile Google din această direcție. Din păcate, acest proces va deveni semnificativ mai dificil în viitorul apropiat.

Din motive greu de înțeles, oficialii Google au anunțat pe blogul companiei că vei vedea mult mai multe rezultate la căutare. Asta înseamnă că atât pe Web, cât și în aplicația Google pentru mobile sau în Google Maps, aproape de fiecare dată vor avea proritatea informațiile locale în defavoarea celor globale. În plus, schimbarea domeniului pe care îl accesezi în browser din Google.ro în Google.com sau Google.br va fi absolut irelevantă. În mod implicit, îți vor fi servite rezultatele care se pretează pentru locația în care te afli la momentul efectuării căutării.

Astfel, nu contează dacă ai sistemul de operare în română și toți parametrii sistemului de operare sunt fixați pe România. În momentul în care te-ai dus câteva zile în Germania, toate căutările tale de pe Google vor aduce în prim plan rezultate nemțești.

În continuare poți schimba limba rezultatelor la căutare, dar procesul va fi unul mai laborios, deoarece va implica mai multe clickuri pe desktop sau tap-uri pe mobil. Practic, înainte sau după ce ai efectuat o căutare, trebuie să intri în Preferences sau Preferințe pentru a vedea rezultatele din altă țară. Tot de acolo, poți schimba limba în care îți sunt afișate serviciile Google.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele