Cât plătește Google să-ți sară în ochi pe orice telefon cu Android
Dacă ai un telefon cu Android, probabil ai luat de bune aplicațiile Google instalate de pe el, dar asta nu înseamnă că ele sunt cu adevărat ”standard”.
Google scoate bani buni din buzunar pentru a avea întâietate pe telefoanele cu Android. Aceștia plătesc producătorii de smartphone-uri pentru a se asigura că aplicații precum YouTube și Chrome sunt prezente pe telefoane, dar și pentru a-și asigura o bară de căutări pe ecranul dispozitivelor, spre exemplu. În plus, compania plătește și pentru a fi motorul de căutare standard pentru browserul Safari, atât în varianta de Mac, cât și de iOS.
Costurile acestea se numesc cheltuieli de achiziție a traficului și cresc din ce în ce mai repede. În 2016, Google a plătit către producătorii de telefoane nu mai puțin de 7,2 miliarde de dolari pentru ”favorurile” amintite anterior. La momentul actual, Google plătește de trei ori mai mult decât o făcea în 2012, către parteneri precum Apple, pentru prioritizarea accesului.
În total, Google scoate aproximativ 19 miliarde de dolari ”din buzunarele” adânci ale Alphabet pentru a-și rezolva toate necesitățile în ceea ce privește reclamele, aplicațiile și nu numai. Cifra reprezintă aproximativ 11% din venituri, procentajul crescând de la 7% în 2012. Astfel de numere, combinate cu riscul de reglementări din SUA și din Europa, îi pun pe gânduri pe investitori.
Companiile au deja o poziție mai bună în negocierile cu Google și ar putea renunța la unele clauze din contracte, în funcție de viitoarele regulamente adoptate. Analistul Mark Mahaney, de la RBC Capital Markets, estimează că fiecare punct procentual de creștere în costurile de achiziție de trafic se va traduce și într-o reducere cu 1% a veniturilor de anul viitor. În termeni de profit, Google ar putea renunța la 280 de milioane de dolari.
Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care Google își diversifică portofoliul și lucrează și la hardware propriu. Astfel, banii cheltuiți pe echipa HTC ar putea fi o investiție bună, în definitiv.