Fizica poate explica modul în care îți bate inima [VIDEO]
Cercetătorii au descoperit aspectul crucial care permite înțelegerea modului în care inima bate, iar răspunsurile lor sunt incredibile.
Când vine vorba de ceva esențial și universal precum bătaia inimii, ai putea crede că specialiștii au reușit să înțeleagă care este știința din spatele ei, însă complexitatea funcționării inimii a pus până acum bețe în roate chiar și celor mai pricepuți oameni de știință.
Deși pomparea sângelui în organism are sens și poate fi înțeleasă utilitatea ei în raport cu restul organismului, nimeni nu a fost capabil să explice cum se poate umple inima de sânge, pentru ca apoi să îl elibereze spre celulele din corp pentru a asigura oxigenarea lor.
Cu toate că acest proces le este destul de familiar cercetătorilor, nu a fost clar până în acest moment cum și de ce se întâmplă acest lucru. Cercetătorii de la KTH Royal Institute of Technology, din Suedia, s-au folosit de o tehnică de imagistică care se folosește de rezonanța magnetică, pentru a detecta activitatea cardiovasculară (dimensiunea celor patru camere ale inimii- două atrii și două ventricule- și ritmicitatea bătăilor). Aceștia au arătat că procesul este posibil mulțumită forțelor hidraulice -același fenomen care face posibilă frânarea unui vehicul aflat în mișcare (lucru explicat prin principiul lui Pascal), conform Science Alert.
Ca urmare a cercetării extinse prin apelul la tehnica de imagistică prin rezonanță magnetică, aceștia au măsurat dimensiunea camerelor inimii în timpul diastolei (acea fază în care ventriculele se umplu cu sânge). Acest studiu le-a permis să creeze modele fizice ale sistemului muscular al inimii care să le permită să analizeze și să explice, cu ajutorul legilor fizicii, ceea ce se petrece cu aceasta.
În acest mod, au arătat că prin principiul lui Pascal pot explica fenomenul umplerii inimii cu sânge. Atriul (una dintre camerele inimii, localizate în partea superioară a ei) are dimensiuni mai mici decât ventriculul în timpul diastolei. Astfel, în momentul în care valva care unește camerele se deschide, sângele va invada ventriculul pentru a egala presiunea (acest lucru este demonstrat prin intermediul unui balon, în videoclipul atașat acestui articol).
Descoperirea este fascinantă prin utilitatea pe care o prezintă. Deși nu pare mare lucru, ea le deschide cercetătorilor multiple posibilități prin care pot trata bolile și suferințele acestui organ.