Firefox Quantum ar putea fi cel mai rapid browser de internet

Firefox Quantum ar putea fi cel mai rapid browser de internet

Mozilla lucrează de ceva timp la un nou browser de internet, iar primele teste ne arată că Firefox Quantum ar putea fi cel mai rapid de pe piață.

De câțiva ani, piața browserelor de internet este dominată de Google Chrome. Browserul gigantului din Mountain View face o treabă foarte bună într-o varietate foarte mare de scenarii și este compatibil cu o librărie stufoasă de extensii. Asta nu înseamnă însă sub nici o formă că este perfect. Consumă cu ușurință cantități semnificative de memorie RAM. Îți risipește bateria de la laptop dacă ai multe tab-uri deschise și ai mari șanse să te fi frustrat în ultima săptămână.

Alternativa ar putea veni de la Mozilla și este intitulată Firefox Quantum. Inițial, Project Quantum a fost anunțat la finele anului trecut ca un browser de internet complet diferit de Firefox dar creat sub aceeași umbrelă Open Source. Rezultatul final al acelor eforturi este intitulat Firefox Quantum și se pare că este foarte aproape de o lansare oficială.

Pe lângă multe alte detalii de interfață și funcționalitate, Firefox Quantum are mari șanse să fie un succes datorită vitezei. În teste, este de două ori mai rapid decât Firefox 52 lansat în urmă cu aproximativ un an. Pentru a atinge acest nivel de performanță, a fost folosit un motor de procesare CSS dezvoltat in-house cu limbajul de programare Rust. Marele său avantaj este că folosește toate nucleele procesoarelor multi-core de ultimă generație.

În plus, datorită faptului că Firefox Quantum știe să pună accent pe tab-urile din prim plan, pare a consuma cu până la 30% mai puțină memorie RAM decât Chrome în aceleași condiții. Pentru finisarea versiunii comerciale, echipa de dezvoltatori din spatele Quantum a remediat nu mai puțin de 469 de probleme care-i afectau performanța.

Firefox Quantum vine la pachet cu o interfață minimală, dar poate fi înlocuită din meniu cu una standard similară cu cea de la Firefox. Disponibil deja în beta pentru Linux, macOS, Windows, Android și iOS, Quantum va fi disponibil în variantă finală începând cu 14 noiembrie.

Citește și: