05 nov. 2017 | 18:56

Festivalul la care se intră cu cip, nu cu bilet

ACTUALITATE
Festivalul la care se intră cu cip, nu cu bilet

Acei câțiva care tânjesc după un viitor distopic se vor bucura să afle că, pentru a participa la festivalul de tehnologie Pause Fest va fi nevoie de un microcip.

Festivalul are loc în februarie în Melbourne, Australia. Ca parte a lansării de anul viitor, 10 oameni cu bilete VIP au fost de acord să le fie implantate cipuri Near Field Communication în mâini. Voluntarilor li s-au inserat chopuri NFC între degetul mare și degetul arătător. Experimentul uman a avut loc chiar dacă microcipurile care există în momentul de față pe piață pot stoca cantități foarte mici de informații.

Pe micile dispozitive au fost introduse, în prealabil, permise de trei zile la Pause Fest. Cu ele vor putea să descuie ușile de la casele voluntarilor, să acceseze sala de fitness și să folosească transportul în comun. În următoarele luni, voluntarii vor testa microcipurile. La festival, alături de experta în tehnologie inserabilă Kayla Heffernan, vor povesti despre experiența lor cu cipurile. Heffernan are  deja două cipuri inserate care o ajută să intre în casă și la birou, și urmează să își dea doctoratul în tehnologie inserabilă.

Hefferman e de părere că cipurile vor prinde la public când acesta va realiza că poate plăti cu ele și le poate folosi pentru a avea acces la locul de muncă, locuință și sala de fitness. Poate că microcipurile disponibile comercial nu sunt atât de periculoase încă și ar putea chiar să ne facă viața mai ușoară în ceea ce privește cheile și banii. Dar nu este dificil să ne imaginăm că multe lucruri ar putea merge prost într-un asemenea scenariu. Adevărul este că ne îndreptăm către un viitor distopic încet încet și, de cele mai multe ori, de bună voie.