19 nov. 2017 | 09:52

Facebook vrea să crezi că dependența de telefon e bună pentru tine

ACTUALITATE
Facebook vrea să crezi că dependența de telefon e bună pentru tine

Cei mai mulți oameni sunt de părere că dependența de mobil și aplicații de chat în particular te fac să eviți interacțiunea în lumea reală. Facebook e de altă părere.

În urmă cu câteva zile, detaliam într-un articol modul trist în care patru prieteni se întâlnesc într-o cafenea doar pentru a sta cu ochii în telefon. Mai mult de cât atât, în acele momente, unii comunică între ei prin intermediul aplicațiilor de chat. Un studiu realizat de oficialii Facebook contravine complet opiniei de mai sus. Documentul cu pricina poate fi analizat în toată splendoarea sa folosind acest link.

Pe lângă faptul că studiul celor de la Facebook și-a propus să ne convingă de beneficiile conversațiilor în format text, analiza a fost realizată pentru a celebra 25 de ani de la primul SMS. Respectivul text a fost expediat pe data de 3 decembrie 1992.

Concluzia studiului a fost că persoanele care petrec foarte mult timp cu ochii într-un ecran scriind mesaje unui prieten, au 52% mai multe șanse să se întâlnească cu acei prieteni în lumea reală. Comparația a fost realizată față de indivizii care nu petrec la fel de mult timp redactând mesaje. Metafora supremă folosită de echipa din spatele studiului a fost că, de fapt, ”Mesageria nu provoacă o ruptură între oameni, ci în schimb reprezintă o punte menită să ne apropie din ce în ce mai mult.”

Cei care au problemă cu SMS-urile și aplicațiile de chat vor fi dezamăgiți să afle că aproximativ 80% din adulții cu vârste între 19 și 64 de ani și 91% din cei între 13 și 18 ani scriu zilnic mesaje. Mai mult decât atât, oamenii au ajuns să fie dependenți de multe alte mijloace de comunicații de la distanță prin intermediul tehnologiei moderne. Dintre participanții la studiu, 60% au fost convingători în a afirma că se bucură de interacțiuni sociale mai satisfăcătoare de când poartă conversații în format text. Dacă ar fi să clasfic o valoare din întreaga analiză ca fiind cea mai îngrijorătoare, aceea este că 77% din respondenții în vârstă de peste 55 de ani au afirmat că folosesc emoticoane în mesajele redactate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele