Europa vrea să te cenzureze pe internet fix cum face China
Consiliul Uniunii Europene vrea să aplice în Europa aceleași metode de supraveghere online ca în China. Un document dezvăluie metodele prin care vor să facă asta.
Un document al Consiliului Uniunii Europene, publicat de Statewatch, arată că în această vară Estonia, care deține președinția UE, a încercat să convingă alte state membre să consolideze supravegherea nediscriminatorie a internetului și să o ia pe urmele Chinei.
Potrivit documentului scurs, sunt două opțiuni pentru fiecare dintre cele două propuneri mai controversate: așa-numita “taxă pe link”, sau drepturi conexe de autor, și filtrul pe încărcare. Astfel, în ceea ce privește filtrul de încărcare, Estonia s-a gândit la două alternative.
Cum ar fi cenzurat internetul din UE prin filtrul pe încărcare online
Comisia vrea să dispună de un filtru de încărcare, care va fi sub controlul platformelor online și al altor companii care au conținut online. Deși sunt eliminate mențiunile referitoare la tehnologiile de recunoaștere a conținutului, în realitate nu există nicio modalitate de a preveni utilizarea acestora (sau, cum e menționat în text, să “prevină disponibilitatea”). Și nu pot fi identificate elemente de conținut fără să fie scanat totul.
Cea de-a doua alternativă este o completare la prima. Dacă ți se părea că varianta cu filtrul pentru încărcare de fișiere este o măsură drastică, după ce o vei auzi pe cea de-a doua vei crede că cea dintâi este un compromis rezonabil. Această opțiune extremă atacă regimul de răspundere a directivei care privește comerțul electronic, mai exact clarificarea a ceea ce constituie o comunicare către public. Ea stabilește că platformele (și utilizatorii) ar fi responsabile de conținutul care, odată încărcat de terți, ar încălca drepturi de autor.
Aceste propuneri arată un parcurs extrem de periculos pentru statele membre UE. Rămâne de văzut cum vor reacționa societatea civilă și organizații de protecție a drepturilor online.