Elementele din care este formată viața, descoperite pe planeta Ceres
Ceres continuă să fie o lume fascinantă, depășind așteptările astronomilor. În urma celui mai recent studiu asupra planetei pitice, cercetătorii descoperă la suprafața sa materiale organice, care permit formarea și întreținerea vieții.
O echipă internațională de cercetători a identificat pe suprafața planetei o arie bogată organic. Această zonă este localizată în emisfera nordică a planetei Ceres, lângă craterul Ernutet. Regiunea are aproximativ 1.000 de kilometri pătrați și este bogată în atomi de carbon alifatici, conform iflscience.com.
Materialele organice care au fost identificate de cercetători includ metan și alte tipuri hidrocarburi, care au o importanță deosebită pentru că sunt considerate precursoarele moleculelor de amino acizi, care întrețin viața. Compușii alifatici sunt suficienți de fragili, așa că observarea lor pe suprafața planetei Ceres ne indică faptul că ei s-au format în mediul de pe aceasta și că nu au provenit dintr-un alt corp ceresc.
„Este prima dată când această semnătură a fost identificată atât de clar pe un asteroid și pe alte corpuri celeste”, menționează Maria Chiara De Sanctis, autorul principal al studiului. „Substanțele organice au putut fi observate pe suprafața cometelor, dar nu a fost niciodată atât de ușor să identificăm o componentă anume.”
Descoperirea a putut fi făcută cu atât de multă precizie mulțumită capabilității spectometrului cu infraroșu VIRMS, de care oamenii de știință se folosesc în prezent pentru a explora planeta pitică Ceres, în cadrul misiunii Dawn.
Instrumentul a fost totodată responsabil de descoperirea altor molecule și compuși. Astfel, aflăm că Ceres este bogată în amoniu, carbonat, săruri și gheață. Prezența tuturor acestor substanțe chimice și descoperirea celor organice, ne sugerează că planeta pitică are un mediu favorabil chimiei prebiotice (anterioare desfășurării vieții).
Ceres, care a fost studiată de cei de la NASA timp de doi ani (în cadrul misiunii Dawn), este cel mai mare corp celest, localizat în centura principală de asteroizi, și reprezintă o lume unică pentru vulcanii de sare și cei de gheață, care sunt pe cale de dispariție. Deși descoperirile recente sunt suficient de ample și clare, astronomii susțin că studiul asupra planetei va continua, iar în momentul în care misiunea se va finaliza, nava spațială Dawn, care orbitează în prezent în jurul corpului celest, va deveni un satelit permanent al acesteia.