Ecranul spart al telefonului tău s-ar putea repara singur mulțumită acestei inovații
O descoperire majoră ar putea fi cheia pentru realizarea ecranelor care se pot repara singure, în cazul în care sunt sparte sau zgâriate.
Mai devreme sau mai târziu îți va scăpa telefonul din mână sau se va zgâria de cheile din buzunarul hainelor tale. Indiferent de situație, rezultatul poate fi unul dezamăgitor, mai ales dacă trăiești periculos și nu îți îmbraci telefonul cu o carcasă. Un dispozitiv zgâriat, cu ecranul spart sau ciobit, de multe ori înseamnă o vizită la un service, dar cercetătorii de la Universitatea din California ar fi descoperit o alternativă mai bună – un display care se poate repara singur.
Aceștia au dezvoltat un material care se poate repara singur în cazul unor tăieturi sau zgârieturi. Cercetătorii l-au rupt în jumătate și au observat că procesul de refacere a durat mai puțin de 24 de ore. În plus, ei au întins materialul pentru a ocupa o suprafață de 50 de ori mai mare decât cea originară, doar pentru a testa dacă ecranul rămâne funcțional, conform Digital Trends.
Secretul care stă la baza unei astfel de inovații sunt legăturile non-covalente între atomi. Legăturile covalente sunt puternice și nu se pot reface odată ce au fost rupte, în schimb legăturile non-covalente sunt mai slabe. Spre exemplu, legăturile de hidrogen care formează apa sunt non-covalente, acesta fiind și motivul pentru care ele se pot rupe și reface constant, conferindu-i apei fluiditate.
Polimerul pe care echipa de cercetători l-a dezvoltat este menținut de o legătură ion-dipol. Un polimer polar și elastic și o legătură ionică sunt strâns legați împreună, suficient pentru a atrage lipirea materialului înapoi după ce s-a rupt.
Acest material este atât de potrivit pentru a fi încorporat în ecranele smartphone-urilor pentru că el poate conduce electricitate (o calitate importantă a ecranelor tactile).
În prezent, cercetătorii își propun să îmbunătățească materialul, așa că îl testează în condiții cât mai grele. Dacă lucrurile vor continua pe această cale, am putea dispune de ecrane și baterii realizate din materialul minute până în anul 2020.