După 30 de ani, Final Fantasy e mai departe de „final” ca niciodată

Ar fi trebuit să fie vorba de un singur joc, dar popularitatea primului Final Fantasy a stârnit o franciză care continuă să genereze interes după trei decenii.

Pe 18 decembrie 1987, cei de la Square (precursorul Square Enix) au lansat primul joc intitulat simplu Final Fantasy. La momentul respectiv, a fost disponibil doar pe Ninteno Entertainment System/Famicon. Responsabil de producția titlului și de ideea din spate a fost talentatul Hironobu Sakaguchi. Creatorul a fost convins că va fi ultimul său joc, de aici și numele predestinat. Din fericire pentru fani, acum te poți juca Fnal Fantasy pe aproape orice platformă de gaming care există sau a existat vreodată.

Nimeni nu se aștepta ca Final Fantasy să ajungă pe iOS, dar Final Fantasy XV Pocket este o versiune surprinzător de bine pusă la punct. Primul Final Fantasy a fost inclus și în librăria de titluri lansate împreună cu NES Classic, lansat în ediție limitată în urmă cu aproximativ un an.

În privința francizei principale, dezvoltatorul Square Enix a lansat nu mai puțin de 15 jocuri în total. Pe lângă acestea, multe alte titluri au extins povestea îndrăgitelor personaje spre alte universuri fantastice, au inspirat filme artistice și alte francize spin-off. Ca trăsătură comună, jocurile au de cele mai multe ori un scenariu complex, alambicat și utilizează o mecanică turn-based în anumite secvențe. Ca structură, pot fi clasificate ca fiind RPG-uri ce spun povestea unui grup de personaje în lupta cu o entitate negativă.

În mod previzibil, Square Enix nu vrea să te lase să uiți că se împlinesc 30 de ani de la primul Final Fantasy. Ca urmare, are o întreagă secțiune din magazinul său virtual dedicată evenimentului, inclusiv tricouri, jocuri la reducere din franciză, păpuși de pluș sau pixuri. Dacă vrei să înțelegi mai bine cum a evoluat îndrăgita franciză, poți să arunci o privire pe trailerul de mai sus.

Alexandru Puiu
18:56 19.12.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video