Două găuri negre supermasive, descoperite de astronomi
În cadrul unei descoperiri majore, astronomii au observat o pereche de găuri negre supermasive care se orbitează reciproc, la milioane de ani lumină depărtare.
Descoperirea este rezultatul a mai mult de două decenii de muncă și o șansă incredibilă dacă luăm în considerare măsurătorile precise de care este nevoie. Înțelegerea naturii acestor interacțiuni din spațiu ne vor oferi o cunoaștere mai amplă asupra modului în care galaxiile și universul au evoluat.
Echipa de cercetători a detectat o pereche de găuri negre într-o galaxie numită 0402+379, care se află la o distanță de aproximativ 750 de milioane de ani lumină de Pământ. Masa combinată a celor două găuri negre supermasive este de 15 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru, notează Science Alert.
Găurile negre sunt foarte greu de studiat, și asta pentru că nu pot fi observate în mod direct, ci pot fi detectate prin efectul pe care îl au asupra materiei înconjurătoare. Astfel, pentru a identifica orbita acestor corpuri celeste, echipa de cercetători s-a folosit de un sistem compus din 10 radio telescoape, cunoscute sub numele Very Long Baseline Array. Prin măsurarea frecvențelor semnalelor radio emise de găurile negre, echipa a putut să estimeze traiectoria lor.
Datele, colectate încă din 2003, le-a permis acestora să realizeze o hartă detaliată a mișcării lor prin spațiu. Analizând rezultatele, cercetătorii au ajuns la concluzia că cele două găuri negre supermasive se orbitează reciproc.
Odată cu teoria relativității a lui Einstein, cercetătorii au fost fascinați de găurile negre și au încercat să înțeleagă fenomenul din spatele lor. Aceste cunoștințe ne vor oferi mai multe date despre evoluția galaxiei și despre rolul pe care găurile negre îl joacă în acest proces.