O româncă defăimată pe Facebook va primi despăgubiri de la cei vinovați
Abuzul și hărțuirea sexuală pe Facebook, pe lângă că nu sunt comportamente acceptabile moral, ele sunt și totalmente ilegale și pot fi pedepsite în instanță. Acest lucru este demonstrat de un caz concret al unei românce care câștigă procesul împotriva celor care au vorbit urât despre ea pe Facebook.
După ce femeia s-a despărțit de soț, fratele și surorile bărbatului au început să posteze pe paginile lor de Facebook imagini și comentarii denigratoare la adresa reclamantei și a fiul ei minor, și asta în lipsa unui acord al acesteia, conform Adevărul. Problema este una a cărei gravitate nu a putut fi cuantificată de la bun început de rudele fostului soț al femeii, dar asta nu reprezintă o scuză suficientă.
Femeia a decis să-i dea în judecată pe aceștia pentru atingerea onoarei și a demnității, dar și pentru a-i obliga în acest mod să renunțe la activitatea abuzivă și să îndepărteze de pe pagina de socializare postările realizate. Asta nu e tot, reclamanta îi supune pe aceștia la plata despăgubirilor morale, o sumă care ajunge la 3.000 de lei pentru fiecare dintre pârâți.
Postările, care constau în comentarii și imagini, sugerează o imagine defăimătoare a reclamantei, indicându-le urmăritorilor de pe Facebook că aceasta are un caracter moral îndoielnic. În respectivele postări se face adesea referire la faptul că femeia ar întreține relații intime cu diferite persoane, inclusiv cu bărbați căsătoriți, sau chiar și cu alte femei. De asemenea, se menționează faptul că aceste activități sunt realizate chiar și de mama și de sora reclamantei, insinuându-se inclusiv că reclamanta s-ar prostitua, că ar fi alcoolică, iar limbajul folosit pentru a exprima toate aceste lucruri este vulgar și amenințător, conform acelorași surse.
Ei bine, se pare că legile din România nu fac decât să întărească gravitatea faptelor întreprinse de inculpați. Astfel, Curtea Constituțională a statutat că „demnitatea umană este un atribut inalienabil al persoanei umane” și că „se interzice orice atitudine umilitoare sau degradantă la adresa omului”, iar „Libertatea fiecărui individ își găsește limita în punctul în care începe libertatea celuilalt”.
Drept dovadă, reclamanta câștigă cazul în instanță, iar rudele soțului sunt nevoite să plătească despăgubirile stabilite la bun început, singurul lucru care diferă este suma stabilită. Astfel, fiecare dintre acuzați trebuie să îi plătească 2.000 de lei reclamantei pentru daune morale.